Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

7 років по російських тюрмах: в Україну повернувся політв’язень Олексій Чирній

Після тривалого увязнення в Україну повернувся політв’язень Олексій Чирній.

Про це уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова повідомила на своїй сторінці у Facebook.

«Довгих 7 років він відбував покарання через незаконний вирок суду за начебто підготовку терактів на території тимчасово окупованого Криму», - написала омбудсман.

Олексія незаконно утримували в декількох колоніях суворого режиму на території Російській Федерації - в Магадані, Москві, Ростові-на-Дону. Сьогодні його звільнили з виправної колонії суворого режиму №15, що у місті Батайську Ростовської області.

Під наглядом озброєної охорони його  етапували до російсько-українського кордону для примусової депортації з території Росії, не даючи Олексію поспілкуватися з його матір’ю і батьком, які приїхали його зустрічати з тимчасово окупованого Криму.

За словами Денісової, наразі він перетнув українсько-російський кордон і прибув в український пункт пропуску «Мілове» Луганської області.

Нагадаємо, Олексій Чирній - четвертий із засуджених у справі "кримських терористів". За цією справою у 2014-2015 роках були засуджені, окрім нього, Олег Сенцов, Олександр Кольченко та Геннадій Афанасьєв.

За інформацією спецслужб РФ, затримані готувалися "у складі терористичного угруповання до скоєння вибухів в ніч на 9 травня 2014 року саморобних вибухових пристроїв біля меморіалу "Вічного вогню" та пам'ятника Леніну в Сімферополі, а також підпалів офісів громадської організації "Російська громада Криму" та представництва партії "Єдина Росія" в Сімферополі 14 і 18 квітня 2014 року".

Усіх чотирьох суди у Росії засудили до різних термінів ув'язнення. Україна включала Олексія Чирнія до списків на обмін, але безрезультатно.

Для довідки, Олексій Чирній - історик, до арешту він жив у Сімферополі і викладав історію в одному з кримських вишів. Він захоплювався історичною реконструкцією і брав участь у фестивалях.

Як і Олегу Сенцову, Олексію Чирнію нав'язали російський паспорт і судили як громадянина РФ. Сам він постійно наполягав, що є громадянином України.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

“Від обміну до обміну”, “Третю весну росту без тата”, “Не мовчи – полон вбиває”… З такими гаслами сотні людей вийшли у Києві на мирну ак...

Бородянка – один з найбільш постраждалих населених пунктів на Київщині. Місцеві жителі розповідають, що на початку повномасштабного втор...

Пані Віторія стоїть на руїнах маминої хати у селі Мощун під Києвом і ледь не з сльозами на очах пригадує перші дні повномасштабної війни...

Жителі села Кухарі на Київщині, які майже з перших днів повномасштабної війни опинились в епіцентрі бойових дій, розповіли про пережиті ...

Посад-Покровське - один з найбільш постраждалих під час війни населених пунктів у Херсонській області. Колись красиве і квітуче село рос...

X