Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Кіберполіція вилучила бази з персональними даними про 300 мільйонів осіб. ВІДЕО

              Упродовж листопада 2021 року кіберполіцейські провели профілактичну операцію під умовною назвою «ДАТА» для протидії незаконному розповсюдженню персональних даних громадян, баз даних, а також встановлення підприємств та організацій, які можуть бути причетні до порушення законодавства України у сфері обігу персональних даних.

              Встановлено 51 особу, причетну до протиправної діяльності. Дії фігурантів були спрямовані на незаконне заволодіння персональними даними громадян, закритими відомостями щодо ведення фінансово-господарської діяльності фізичних та юридичних осіб, інформацією про клієнтів банківських та комерційних установ, даними для авторизації на електронних поштових скриньках, соцмережах, інтернет-магазинах тощо. За результатами операції вилучено близько 100 баз персональних даних, які актуальні на 2020-2021 роки. У вилучених базах містилися відомості на понад 300 мільйонів громадян України, Європи та США.

             Також правоохоронці припинили діяльність одного з найбільших сайтів, де розповсюджувалися персональних дані як українців, так і іноземців. На сайті містилися відомості щодо номера телефону, прізвища, ім’я та по батькові громадян, їхнього місця реєстрації, а в окремих випадках - інформація про надані адмінпослуги, пов’язані з використанням транспортних засобів. Під час проведення слідчих дій заблоковано більше 30 каналів незаконного поширення інформації.

             Крім цього, кіберполіцейські Дніпропетровщини викрили колишнього співробітника мережі супермаркетів у збуті конфіденційних даних.
Чоловік незаконно збирав і продавав компаніям-конкурентам інформацію, що містила комерційну таємницю. Таким чином мережа зазнала понад мільйон гривень збитків. 
Начальник відділу протидії злочинам у сфері комп’ютерних систем Сергій Липка зазначив:

            «Вартість баз коливалася від 500 до 50 тисяч гривень - залежно від її вмісту та комерційної цінності. Зловмисники збували інформацію на закритих хакерських форумах, а також у соцмережах та месенджерах. Загалом проведено 117 обшуків у різних регіонах України. За результатами вилучено більше 90 тисяч гігабайт інформації».

            Кримінальні провадження розслідуються за ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку), ст. 361-2 (Несанкціоновані збут або розповсюдження інформації з обмеженим доступом, яка зберігається в комп'ютерах, автоматизованих системах, комп'ютерних мережах або на носіях такої інформації), ст. 362 (Несанкціоновані дії з інформацією, яка оброблюється в комп'ютерах, автоматизованих системах, вчинені особою, яка має право доступу до неї) та ст. 182 (Порушення недоторканності приватного життя) Кримінального кодексу України. Дев’ятнадцятьом фігурантам вже оголошено підозру. Слідчі дії тривають.

За матеріалами Департаменту кіберполіції Національної поліції України

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.       &...

"00:15 здійснено обстріл БПЛА «Шахед» Київського району м. Харків. Пошкоджені обʼєкти цивільної інфраструктури: ресторан, магазин, офісн...

Про це голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив у телеграм-каналі: "На початку ночі з літаків Ту-22М3, які вийшли на пускові рубежі н...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупан...

Про це голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив у телеграм-каналі: "М. Миколаїв: Удень, 27 березня, близько 14:30 місто зазн...

X