Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Ядерна установка "Джерело нейтронів" у Харкові серйозно пошкоджена обстрілами

Ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів" у Харкові внаслідок чергового обстрілу російськими загарбницькими військами зазнала значних пошкоджень теплоізоляційної обшивки будівлі, також зафіксовано часткове обсипання матеріалів облицювання в експериментальному залі установки, повідомила Державна інспекція ядерного управління.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки для ідентифікації всіх пошкоджень", – зазначила інспекція у повідомленні у своєму фейсбуці у неділю.

Водночас ДІЯРУ наголосила, що ймовірність нових пошкоджень ядерної установки залишається високою через постійні обстріли військами країни-агресора району її розташування.

Вона зазначила, що персонал намагається вживати заходів щодо усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки, наскільки це можливо в умовах постійних обстрілів і бомбардувань майданчика.

ДІЯРУ вкотре наголосила, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій.

"Продовження обстрілів майданчика може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", – попереджає ДІЯРУ.

Як повідомлялося, у суботу, 26 березня, ЯПУ "Джерело нейтронів", розташована на майданчику Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), вкотре потрапила під обстріл. На той час оцінити масштаби пошкоджень було неможливо через бойові дії.

З 24 лютого цього року ЯПУ "Джерело нейтронів" переведено в глибокий підкритичний стан.

Увечері 10 березня внаслідок російського бомбардування було пошкоджено лінії електропостачання, що змусило припинити електроживлення ЯПУ "Джерело нейтронів", яке досі не відновлено.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Розпочалася сімсот вісімдесят сьома доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби ...

Протягом вчорашнього дня росіяни здійснили 10 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 33...

Триває сімсот вісімдесят шоста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафіксо...

Про це голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у телеграм-каналі: Є уточнена інформація щодо жертв удару по Синельниківщи...

Про це голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у телеграм-каналі: "Жахливий ранок. Троє загиблих дітей на Синельниківщ...

X