Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи законно Україна екстрадувала до Росії Тимура Тумгоєва?

Олексій Якубін Кандидат політичних наук

Усі статті

    У ситуації з виданням Тимура Тумгоєва до Росії, Генеральна прокуратура вчинила згідно міжнародних правил. Адже насправді, ГПУ видала людину, яка обвинувачувалась у зв’язках з забороненою терористичною організацією.   

    Відомо, що захист Тимура Тумгоєва не раз подавав до Європейського суду з прав людини, і там не підтримали ідею, що його не можна видавати. Тож, у даному випадку ГПУ вчинила згідно з міжнародним зобов’язанням України.

    Стосовно співпраці України з російськими спецслужбами можна сказати наступне.

    Враховуючи, що офіційно у нас немає стану війни з Російською Федерацією, відповідно зобов’язання міжнародних договорів, між Україною і Росією, як учасників міжнародних конвенцій, продовжують діяти. Тому формально-юридично, формально-політично така співпраця має бути. Особливо з таких питань, де інтереси Росії і України співпадають. Наприклад, у боротьбі з тероризмом.

    Це в наших інтересах подолати різні терористичні угрупування. Тож чому тут не співпрацювати? Я думаю, що тут немає жодних суперечностей.   

    Якщо Україна не буде видавати людей, які обвинувачуються в кримінальних злочинах, то ми зіштовхнемося з ситуацією, що наша країна буде відстійником всього пострадянського простору для людей з сумнівною репутацією. Для нашої країни це зовсім не потрібно, адже тоді ми станемо вигнанцем для всього європейського світу.

 

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X