Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Мовні скандали: в Одесі назвали українську «яловичою», а у Миколаєві довели баристу за державну мову до сліз. ВІДЕО

У Миколаєві та Одесі відвідувачі влаштували скандал, бо їх обслуговували українською мовою.

На інцидент відреагував Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь. Він просить Нацполіцію вжити заходів і відреагувати на конфлікти на мовному ґрунті.

Про це повідомляє пресслужба  мовного омбудсмена у «Фейсбуці».

Нагадаємо, напередодні на одному з одеських телеграм-каналів з'явилося відео з монологом незадоволеною відвідувачки магазину одягу. Вона назвала українську мову «яловичою» і обурилася тим, що продавщиця до неї заговорила державною мовою.

Подібний інцидент днем раніше стався і у Миколаєві - там агресивний чоловік довів до сліз дівчину-баристу за те, що вона говорила українською мовою з покупцями. За словами власниці закладу, це вже не вперше, коли працівницю кафе цькують на мовному ґрунті.

Мовний обмудсмен вважає неприпустим приниження продавців за те, що вони виконували норму закону України про державну мову. На його думку, такі дії повинні однозначно кваліфікуватися як розпалювання національної ворожнечі.

«Ці дії в Миколаєві супроводжувалися приниженням честі та гідності персоналу закладу, а в Одесі - ще й публічним приниженням державної мови”, - сказав Кремінь.

За його словами, такі дії, відповідно до ККУ, мають каратися штрафом від 200-от до 500-от неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до 5-ти років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-ох років або без такого.

У подібних випадках Кремінь радить громадянам України невідкладно звертатися до поліції, завданням якої, є охорона прав і свобод людини, а також інтересів суспільства і держави.

До слова, 16 січня 2021 року набули чинності норми мовного закону, яким передачено функціонування української мови у сфері обслуговування споживачів.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X