Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи працює закон про перехід сфери послуг на українську мову?

Соколовська Яніна Лазарівна

Соколовська Яніна Лазарівна журналіст, політолог...

Усі статті

              Закон про перехід сфери послуг на українську мову виконується, але дуже тяжко. Фактично за участі мовного  уповноваженого і правоохоронних структур. Саме на поліцію припала найтяжча частина. В першу чергу люди, щоб захистити свої мовні права, телефонують до правоохоронних структур, а не до Уповноваженого із захисту державної мови .

            Цікаво, що на 30-му році незалежності ми знову говоримо про те, що в Україні має бути державна мова. А тим більше, що сфера послуг має бути українською. Якщо люди цього не зрозуміли самі, то мовний закон потрібен точно. Мова має пробити собі шлях при підтримці поліції, мовного уповноваженого і суддів, аби всі нею заговорили.

           Мова – це фундамент України. Без мови немає  країни. Нам все одно потрібно пройти цей шлях. А щодо російськомовного та іншомовного населення, варто пам’ятати, що у нас живе понад 100 національностей, і ніяких утисків тут немає. Клієнт звертається до сфери обслуговування на тій мові, яка йому зручна. Мовний закон не забороняє людям розмовляти вдома чи з друзями тією мовою, якою вони хочуть. Але на роботі люди мають спілкуватися виключно державною мовою.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X