Skip to main content

Авторська колонка

Жорсткий карантин. Чому Україна має діяти, як Китай?

Валентин Гладких Кандидат філософських наук, експерт ГО «Слово і Діло»

All articles

            Наскільки рішення про посилювання обмежень в Україні законне може визначити лише один орган – це Конституційний суд. Тобто не спортсмени, не політичні експерти, не журналісти, не політики визначають, що конституційно, а що – ні. Лише суд може визначити що законно, а що – ні. Тому всі ці дискусії, що є законним, а що незаконним, що конституційним, а що ні – це все лише приватні оціночні судження різних людей.

           До прикладу, в Німеччині не раз проводили наради щодо обмежувальних заходів, чи не суперечать вони Конституції. І було ухвалено: попри те, що деякі рішення порушують певні права громадян, але вони й далі будуть застосовуватися аби захистити більш фундаментально важливі природні права людини, зокрема право на життя чи здоров’я.
           Отже, я вважаю, що на сьогоднішній день ця дискусія – спекулятивна. Ми могли поставити питання іншим способом. Це стосується лише власного життя та здоров’я. Тому громадянин має сам вирішувати чим він готовий ризикувати, а чим ні. Мова йде не про те, що громадянин ризикує власним життям і здоров’ям, питання у тому, що порушуючи умови карантину, він завдає шкоди і загрозу для життя та здоров’я інших. А як казав Кант: «Моя свобода закінчується там, де починається свобода інших».  

           На сьогоднішній день у світі є лише одна держава, якій вдалось більш-менш подолати наслідки вірусу. Китай перший з цією хворобою зіштовхнувся, і перший, хто її долає. Китай переміг цю хворобу не тому, що вони знайшли ліки, не тому, що знайшли ефективний протокол лікування, а винятково тому, що запровадили жорсткий карантин і обмежили соціальні контакти. І на сьогоднішній день більшість країн світу рухається у саме цьому напрямку, адже це єдиний алгоритм, який дає результат.
 

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X