Skip to main content

Авторська колонка

Як оприлюднення політичних рейтингів впливає на свідомість українців

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

All articles

      Перед минулими президентськими виборами я написала статтю "Голосуйте за переконання, а не за рейтинги". Зараз я готова це повторити, але з поправками на ниніші реалії.                

     Безкінечне оприлюднення рейтингів - це чистої води навіювання. Тобто непогана технологія впливу на свідомість та підсвідомість. Особливе значення має підбір кандидатів у рейтинг. З ким зрівнюють кандидата, тобто хто його оточує у рейтингу, - це теж мистецтво впливу. Це як зі зростом Путіна, на тлі Мєдвєдєва він високий, а на тлі Трампа - ну, дуже маленький.              

     Я не ставлю під сумнів результати рейтингів, бо їх подають і дуже поважні організації з репутацією. Я ставлю під сумнів об"єктивність списку ймовірних кандидатів. Чому тривалий час у цих списках були люди, які не заявляли публічно про свої наміри йти у президенти? Навіщо знані соціологи проводять опитування щодо таких людей?     

    Це ж не коректне порівння - тих, хто заявив, що балотується з тими, хто не заявляв. Значить, хтось переконав або замовив опитування саме у такої комбінації кандидатів. Тоді нехай оприлюднять разом з результатами і замовника саме такого списку. А якщо список ніхто не замовляв і обирали до нього просто відомих людей, тоді чому там не було - Кличка, Гройсмана, Луценка, Винника, Джамали чи Усика?

 

Посилання на сторінку автора: https://www.facebook.com/profile.php?id=100004471542280

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X