Skip to main content

Авторська колонка

Чи потрібно провести референдум щодо миру з Росією?

Валентин Гладких Кандидат філософських наук, експерт ГО «Слово і Діло»

All articles

    Вирішити конфлікт на Сході можна лише на ґрунті широкого суспільного консенсусу. На сьогоднішній день в українському суспільстві немає бачення, прийнятного для всіх,стосовно виходу з цієї ситуації. 

    Навіть коли наші дипломати, високопосадовці ведуть перемовини щодо врегулювання цього конфлікту -дуже часто потім проблематичновтілювати в життя всі досягнуті домовленості, адже може бути потужний суспільний опір.

    Відтак, я вважаю, що будь-який варіант вирішення цього конфлікту мусить бути затверджений на загальнонаціональному референдумі. Якщо у т.зв. ОРДЛОвців будуть питати, чи хочуть вони жити зі мною, то нехай і в мене спитають, чи хочу я жити з ними в одній державі і на яких умовах. 

   Краще з самого початку відштовхуватись від розуміння, як ми самі бачимо наше майбутнє, і вже на підставі цього намагатися досягнути результатів на зовнішньополітичній арені. 

   Передусім нам потрібно самим домовитися, як ми бачимо стосунки України з ОРДЛО, і які ми бачимо рішення. Можливо, хтось вважає, що потрібно їх відділити, можливо хтось готовий надати їм специфічний автономний статус, можливо хтось вважає, що треба у військовий спосіб повернути ОРДЛО. Який з цих сценаріївприйнятний? Ми не знаємо. Відповідно будь-які кроки можуть викликати суперечливе ставлення суспільства і продукувати замість розв’язання конфлікту подальші розлади.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X