Skip to main content

Авторська колонка

Дематюкація. Як в Україні хочуть карати за лихослів’я?

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

All articles

     От ви тут всі жартуєте з приводу "дематюкації", а я спробувала серйозно проаналізувати законопроект "Про протидію лихослів'ю" (про дематюкацію мови)" та викладаю ризики, які в ньому закладені.

     Законопроект пропонує наступне визначення лихослів"я: "нецензурна лайка (лихослів’я) – ненормативна (неприпустима) лайка (лексика), перелік слів та виразів якої затверджується Кабінетом Міністрів України."

     Які ризики спіткают КМУ в процесі затвердження переліку нецензурних слів:

          1. Вони можуть визначати і заборонити лайливі слова українською мовою. Натомість що робити з лайкою іноземними мовами - російською, англійською. Чи слова fuck або son of a bitch - теж КМУ внесе в свій список?

          2. Припустимо, що перелік матюків створять, а як вони його оприлюднять, якщо це заборонені слова?

          3. Ще один ризик - слова замінники. Що робити з ними? Скажімо, якщо слово, яке означає чоловічий статевий орган, замінити в лайці на - стебло, морквина, банан. Форму заборонити можна, але чи можна заборонити суть, яка все одно буде передана. Крім того, у відповідь на заборону, 100% з"являться нові замінники не менш лайливі за старі. Чи встигатиме КМУ поповнювати список і чи не пертвориться він на заборонене багатотомне видання?

     Цікавою, але теж ризикованою видається наступна пропозиція законопроекту: "Термін "лихослів’я (нецензурна лайка)" розповсюджується на випадки заміни однієї будь-якої літери у словах та виразах ненормативної лайки згідно переліку, що затверджується Кабінетом Міністрів України." Тобто, ось так "пи*діти" - хочуть заборонити, а ось так "пиз**ти" - дозволять. Тільки не переплутайте.

    Ще одна цікава новація законопроекту - збільшити штраф за "Дрібне хуліганстство"(нецензурна лайка в громадському місці), вчинене публічною особою. 1) Яка особа вважатиметься "публічною" в цій ситуації? Скільки в неї повинно бути лайків, постів, підписників або ефірів на ТВ? Такий термін в законі - це корупційна складова, бо його можна тлумачити та визначати як завгодно.

    p.s. цілий день намагаюсь пригадати випадки з лайкою в ЗМІ або у публічних виступах, але так і не пригадала. Бо наші ЗМІ давно контролюються в цьому плані.

    p.s. ніколи в житті не послуговувалась нецензурною лайкою, тому жодного обмеження не відчую, якщо що) але за процесом створення списку матюків з цікавістю спостерігатиму - як юрист)

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X