Skip to main content

ЗЛОЧИНИ

На Хмельниччині чоловіка підозрюють у привласненні грошей Героя України

До Головного управління Національної поліції у Хмельницькій області надійшло звернення військовослужбовця Збройних Сил України, який одночасно має звання Героя України. Військовослужбовець повідомив про заволодіння значною сумою його власних коштів. Грошима, завдяки шахрайським діям, заволодів один із мешканців Хмельницького. 

За цим фактом детективи слідчого управління поліції Хмельниччини розпочали кримінальне провадження.

Досудовим розслідуванням встановлено, що військовослужбовець, перебуваючи у закордонному службовому відрядженні - військовій місії у 2010 році, за період відрядження отримав грошове забезпечення у сумі майже  20 тисяч доларів США. У 2011 році знайомий військовослужбовця, знаючи про наявність у нього значної суми коштів, запропонував йому зробити вигідне вкладення цих коштів до фінансової установи. За це чоловікові було обіцяне отримання щомісячного прибутку у вигляді відсотків, оскільки товариш обіцяльника є директором одного з відділень ломбардів у місті Хмельницькому, який цим займається.

Під час зустрічі військовослужбовця у приміщенні відділення ломбарду із вищезазначеним директором ломбарду, військовослужбовцю пояснили умови надання коштів під відсотки у вигляді поворотної фінансової допомоги. При цьому його запевнили, що вкладені кошти будуть повернуті, а відсотки будуть сплачені. Водночас, керівник ломбарду свідомо замовчав той факт, що такі договори фінансової поворотної допомоги він, як керівник відділення, не мав права укладати. 

Після підписання усіх примірників договору військовослужбовець передав 160 тисяч гривень (на той час еквівалент - 20 тисяч доларів США) керівнику відділення ломбарду. На підтвердження факту передачі коштів він отримав свій примірник договору. Проте з моменту укладення договору військовослужбовець жодної гривні відсотків так і не отримав, як і своїх власних вкладених коштів. 

Під час слідства правоохоронці встановили особу, яка на той час обіймала посаду директора відділення вищезазначеного ломбарду. Ним виявився мешканець м. Хмельницький, 1974 року народження. Наразі чоловік ніде не працює та позиціонує себе керівником однієї з громадських організацій Хмельницької області. Проте фігурант заперечує свою причетність до укладення будь-яких договорів та заволодіння коштами громадян. 

Зараз поліція встановлює інших потерпілих від шахрайських дій фігуранта. Варто зазначити, що в минулому чоловік неодноразово потрапляв в поле зору правоохоронних органів та щоразу знаходив можливість уникнути відповідальності.

Водночас, слід зауважити, що після того, як фігурант дізнався, що за фактом його шахрайських дій правоохоронці розпочали кримінальне переслідування, він, з метою вкотре уникнути відповідальності, почав поширювати у соціальних мережах неправдиві та недостовірні відомості про керівництво поліції Хмельниччини, слідчих поліції та інших працівників правоохоронних органів і місцевого самоврядування.  Зокрема, йдеться про, нібито, вимагання у нього хабаря слідчим поліції у сумі 20 тисяч доларів США. Саме тієї суми, яку зазначив заявник – військовослужбовець, нині Герой України.

У рамках захисту поліцейських у справу втрутились працівники Департаменту внутрішньої безпеки Національної поліції України. Зважаючи на поширення фігурантом негативної інформації щодо дій співробітників поліції, за дорученням військової прокуратури Хмельницького гарнізону, оперативниками Хмельницького Управління ДВБ НПУ були проведені відповідні  перевірки. За їх результатами поширена компрометуюча інформація стосовно поліцейських не знайшла свого підтвердження. Матеріали перевірок були скеровані до Територіального управління ДБР, розташованого у місті Хмельницькому, для надання правової оцінки діям працівників поліції. 

Окрім цього, військовою прокуратурою Хмельницького вивчаються матеріали, опубліковані в соціальних мережах фігурантом, щодо наявності в його діях ознак кримінального правопорушення, передбаченого ст. 343 (Втручання в діяльність працівника правоохоронного органу, судового експерта, працівника державної виконавчої служби, приватного виконавця) Кримінального кодексу  України. 

Наразі зловмисникові повідомлено підозру. До суду подано клопотання про обрання запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою. Ухвалою слідчого судді Хмельницького міськрайонного суду обрано запобіжний захід у вигляді особистого зобов’язання. Після вивчення підстав прийнятого рішення буде вирішено питання щодо подання апеляційної скарги.

У разі доведення вини фігурантові загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 3 до 8 років.

За матеріалами ВК ГУНП у Хмельницькій області

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Хмельницька

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яноста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафіксовано 6...

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 6 населених пунктів. Ворог завдав авіа...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: 23 квітня 02:49 м. Дергачі Харківського району. Внаслідок о...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Антонівку, Білозерк...

Про це голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив у телеграм-каналі: "За уточненими даними, внаслідок нічної дронової атаки росіян по О...

X