Skip to main content

Авторська колонка

В Україні встановлюється диктатура?

Олексій Якубін Кандидат політичних наук

All articles

         Не можна до кінця зрозуміти сьогоднішній перерозподіл повноважень у Парламенті, тим паче, що ми залишаємося парламентсько-президентською республікою. Якщо Володимир Зеленський справді хоче підтримувати парламентаризм, то такі речі, які відбуваються зараз зі значними змінами у Парламенті, обмеження недоторканності – схоже на те, що, справді, однією з цілей Зеленського є створення президентської республіки.

        Але якщо ми згадаємо часи виборів, то у програмі Зеленського мова йшла про повернення до референдумів,  створення механізмів народовладдя. Як це відноситься до президентської республіки? Зараз не має ініціативи про референдуми, і більше того всі ініціативи щодо зміну функцій Парламенту, статусу депутатів вносить сам Президент. Поки що складається враження, що Президент дійсно хоче сконцентрувати величезну кількість повноважень під собою. А саме НАБУ, ДБР, тощо.

       Президент хоче підпорядкувати собі ключові впливи на Парламент, а це означає, що і на Уряд. Ми бачимо, як у нас зараз відбуваються обговорення таких питань «хто є міністром?», «хто Прем’єр-міністром?». Ці речі зараз вирішуються не Парламентом, а Президентом…

      Ключове питання «навіщо це Володимиру Зеленському?». Чи покращить це механізми управління, якість врядування в країні? Я думаю, ні.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X