Skip to main content

ПОДІЇ

В Україні з’явиться реєстр педофілів, доступний правоохоронцям і педагогам

Верховна Рада ввела реєстр педофілів з доступом для правоохоронців і співробітників навчальних закладів. Законопроект №0887 ухвалили 19 грудня.

"За висновками лікарів-психіатрів, педофілія - це психічний розлад. Як правило, такі злочини завдають жертвам глибоких моральних та психічних травм, наносять серйозну шкоду їхньому фізичному та психічному здоров'ю", - йдеться в документі.

Реєстр буде вести Міністерство юстиції України. Це електронна база даних, де будуть збирати й зберігати інформацію про осіб, які вчинили злочини проти статевої свободи та недоторканості дітей.

До реєстру будуть вносити повне ім'я засудженого, дату його народження, місце проживання та скоєні ним злочини. Це відбуватиметься лише після обвинувального вироку суду, який набрав сили. Виключати з реєстру будуть у разі скасування обвинувального вироку або постанови суду.

Доступ до цих даних матимуть керівники прокуратур та органів досудового розслідування, прокурори, слідчі та працівники Державного бюро розслідувань. Водночас, право на отримання інформації з реєстру матимуть керівники закладів освіти, охорони здоровʼя чи інших установ, які здійснюють нагляд за дітьми.

Право на отримання інформації про те, чи є людина у реєстрі, буде також у керівників дитсадків і шкіл, лікарень, керівників дитячих таборів, санаторіїв, спортивних шкіл, різноманітних гуртків, тощо.

Крім того, кожна людина може отримати інформацію про себе.

У першому читанні депутати також пропонували ввести "хімічну кастрацію", але до другого читання цю норму прибрали. Крім того, за зґвалтування неповнолітніх незалежно від згоди ввели покарання 10-15 років в'язниці. Повторне зґвалтування дитини карається 15 роками в'язниці або довічним ув'язненням.

За введення реєстру педофілів виступали правоохоронці. За даними поліції, у 2017 році в Україні розслідували близько 400 кримінальних проваджень, у яких діти потерпали від сексуального насильства. Однак і поліція, і правозахисники переконані, що ця цифра умовна і може становити щонайменше 10% від реальних злочинів стосовно дітей.

До суду доходить ще менше справ. За даними уповноваженого президента України з прав дитини Миколи Кулеби, у 2017 році у судах їх було 320.

За даними поліції, у близько 70% випадків сексуальну наругу скоювали або рідні, або особи, яких діти добре знали: родичі, знайомі батьків, тренери, репетитори, або такі ж неповнолітні - знайомі або друзі жертви.

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

До Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що на вул. Новій м. Долинська кіт сидить на дереві і не може самостійно спуститися. ...

X