Skip to main content

ПОДІЇ

Бунтували, бо катували і ґвалтували: правозахисники розповіли про жахіття в Олексіївській колонії

В Олексіївській виправній колонії №25, що на Харківщині, адміністрація впродовж трьох років катувала, била й ґвалтувала засуджених. Про це повідомили у Харківській правозахисній групі з посиланням на заяви самих потерпілих.

За словами правозахисників, три адвокати групи зібрали свідчення про тортури стосовно засуджених. Виявляється, що вони розповіли про зґвалтування дерев’яною палицею, побиття, застосування електричного струму, понаднормову, безоплатну виснажливу працю в колонії, яка на перший погляд характеризується як зразкова.

Крім того, люди скаржилися, що адміністрація закладу через добровільних помічників постійно вимагає у засуджених гроші.

Правозахисників відмовилися пускати до Олексіївської колонії, а потім і до іншої харківської колонії, куди перевели побитих під час обшуку засуджених.

10-го січня ХПГ подала заяви про злочини, вчинені в 25-ій колонії, до Державного бюро розслідувань та Генеральної прокуратури України.

В той же час під час придушення спроби бунту в Олексіївській колонії №25 (Харків) постраждали 22 людини. Про це повідомили в офісі Омбудсмана України.

Нагадаємо, як повідомляла «Магнолія-ТВ»,  в Олексіївській виправній колонії 8 січня стався конфлікт між засудженими та працівниками установи під час обшуку. Тоді адміністрації повідомила, що засуджені готували бунт, і непокору вчасно було придушено, а до бунтівників застосовані спецзасоби і введено особливий режим.

"За результатами перевірки у засуджених були зафіксовані тілесні ушкодження, наразі вони перебувають в пригніченому психологічному стані.

Зокрема, одному з засуджених, через катування якого і стався конфлікт, були завдані опіки в області сідниць та анального отвору. Зазначені ушкодження були зафіксовані у медичній документації лише після втручання Офісу Омбудсмана", - зазначили у відомстві.

У свою чергу офіс генпрокурора зареєстрував низку кримінальних проваджень за фактом катувань в’язнів в Олексіївській виправній колонії № 25 у Харкові.

Так, прокурори зареєстрували провадження за ч. 2 ст. 127 (катування вчинене повторно, за попередньою змовою групою осіб), ч. 2 ст. 365 (перевищення влади або службових повноважень працівником правоохоронного органу із застосуванням насильства або погрозою застосування насильства), ч. 1 ст. 172 (грубе порушення законодавства про працю).

Досудове розслідування у цих справах доручили теруправлінню ДБР у Полтаві.

Більше подробиць дивіться у вечірньому випуску новин «ЧП-ІНФО» о 19:00.

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 15-річна Діана Кобзар, 17-річний Вітя Азаров та 15-річна Ангеліна Фадєєва – усі вони зникли на тимчасово окупованих територіях Хер...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

X