Skip to main content

Авторська колонка

Карантин. Чи потрібні маски і заборона гуляти в парках

Валерія Лутковська Уповноважена Верховної Ради України з прав людини (2012-2018 рр.)

All articles

            У питанні про карантин я знаходжуся на роздоріжжі. З одного боку, я абсолютно згідна з тим, що для збереження життя наших громадян, враховуючи рівень медицини, який не готовий приймати велику кількість пацієнтів, щоб захистити лікарів, максимально зменшити проблему для населення, обмеження потрібні. Водночас я категорично проти того, як карантин запроваджується на сьогоднішній день. 

           По суті постанова Уряду є незаконною і порушує конституційні права громадян. У зв’язку з цим я б радила Кабінету Міністрів терміново розробити нормативно-правові акти, порадитися з юристами і прописати все так, щоб усе було зрозуміло для кожного громадянина. Перебування у громадському місці – це перше питання, що потребує пояснення. По-перше, не визначені громадські місця, які точно дозволені, а які – ні. По-друге, перебування без маски – це означає, що вона може бути в сумці, або на нозі і це не відповідає рекомендаціям ВОЗ, що здоровим людям не потрібні маски. Також я не розумію обмеження прогулянок у парках та лісопаркових зонах. Всі вірусологи вже висловилися, що вірус може передаватися безпосередньо від хворої людини, тому гуляючи парком, людина не ризикує захворіти.

          Отже, є величезна кількість питань, які виникають. Але при цьому я не можу говорити, що ці заходи недоцільні. Я розумію, що наша медицина не в змозі надати допомогу, як наприклад, у Італії, тому ясна річ потрібно вживати певні заходи.

 

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X