Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Правозахисники Закарпаття розкритикували заяву мера Івано-Франківська, який захотів вивезти ромів із міста

На Закарпатті правозахисники розкритикували заяву міськголови Івано-Франківська Руслана Марцінківа, який розпорядився вивезти всіх ромів із області, повідомляє «Суспільне».

Нагадаємо, 21 квітня міський голова Руслан Марцінків розпорядився вивезти ромів з Івано-Франківська на Закарпаття до 28 квітня. Таке доручення він дав поліції на щотижневій нараді. За його словами, в місті для цього виділили автобус.

А коли частина людей відмовилися, Марцінків сказав, що потрібно «спакувати» і зробити «ще одну ходку». Відео заяви чиновника транслювало «Суспільне. Карпати».

"Дійсно, і в Івано-Франківську є ці люди, але такі є і на Львівщині, Тернопільщині. Для мене дуже важливо, щоб такі речі не відбувалися в Україні. Тому що це в першу чергу заклик до того, щоб мати таку боротьбу із цими людьми. Якщо є порушення зі сторони ромів, або зі сторони будь-якого громадянина України чи в Ужгороді, чи у Львові, чи в Івано-Франківську, є закон. А закон для всіх один", – заявив очільник громадської організації "Об’єднання ромів Ужгорода" Мирослав Горват.

На ситуацію відреагувала представниця Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини на Закарпатті Діана Швардак.

«З боку міського голови Івано-Франківська ми спостерігаємо порушення прав ромської нацменшини згідно статті 33 Конституції України, яка закріплює, що кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України за винятком обмежень, що встановлюються законом», - сказала вона.

За словами правозахисниці, направлено листи на Національну поліцію, на підставі чого вчинялисч такі дії. Також скеровано акт реагування та лист на міського голову щодо недопущення дискримінації за ознаками раси та кольору шкіри.

Відомо також, що правоохоронці відкрили справу за порушення рівноправності громадян залежно від їх расової, національної належності за ст.161 Кримінального кодексу України.

«Позиція міського голови є неприпустимою. Національна поліція – не каральна машина, пане Голово, Україна – не «совок», Франківськ – не князівство», - написав у своєму Twitter міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Закарпатська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X