Skip to main content

ПОДІЇ

«Не чіпайте мову»: під час мітингу біля Ради відбулись сутички між активістами та поліцією. ФОТО

Акція протесту на підтримку української мови у Києві розпочалася із конфлікту з поліцією і ледь не закінчилися затриманням активіста.

Під стінами Верховної Ради зібралися євромайданівці, вчителі і навіть школярі. Із собою взяли власноруч намальовані плакати із написами: «Руки геть від мови!»,  «Не подобаєтсься мова – геть до Ростова», «Ні русифікації української освіти».

Але плакатами учасники акції не обмежились. Для того, аби парламентарі краще їх побачили, мітингарі запалили фаєри.

Не обійшлося без конфліктів. Активіста, який ніс шину, повалили на землю поліцейські. За словами чоловіка, без попереджень і пояснень його намагалися затримати. На допомогу кинулися інші учасники акції. Активіста відпустили.

Раніше ж,  правоохоронці не пропускали до сцени автівку з апаратурою для підсилення звуку, аж поки в ситуацію не втрутилися народні депутати. Зрештою машину пропустили.

Не перешкодила мітингувальникам прийти й остання інформація в ЗМІ про те, що нібито законопроєкт із сьогоднішнього розгляду в сесійній залі депутати прибрали.

Люди протестували проти розгляду Верховною Радою так званого “мовного” законопроєкту Максима Бужанського. Активісти закликатимуть депутатів не допустити його ухвалення.

Законопроєктом  передбачається скасування переходу на українську мову навчання учнів 5-11 класів, які досі навчалися російською мовою, відклавши цей перехід до 2023 року, а також дозволяється викладання декількох предметів російською в будь-яких школах.

До слова, схожі акції відбулися і в інших містах країни, зокрема у Львові, Харкові, Вінниці, Одесі, Івано-Франківську та інших.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

До Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що на вул. Новій м. Долинська кіт сидить на дереві і не може самостійно спуститися. ...

X