Skip to main content

Авторська колонка

Всенародне опитування Зеленського – незаконне!

Тарас Чорновіл Народний депутат України 4-х скликань

All articles

              Ініціатива Володимира Зеленського стосовно всенародного опитування у день виборів – незаконна. Президент офіційно виступає ініціатором, а за переліком повноважень Президента, він цього робити не може. Це чітко прописано у Конституції: йому заборонено все, крім того, що чітко дозволено. Зеленський вийшов далеко за межі норм Конституційного права з однією метою – прорекламувати свою партію.

             Стосовно самого опитування. Яка його юридична сила? Чи будуть ним користуватися потім чи маніпулювати? Хто рахуватиме голоси? Хто буде спостерігачами? Насправді, тут можна розглянути дві речі. Перше, опитування – це передвиборча кампанія аби привернути увагу певної кількості людей, так само як і його нещодавнє звернення до Верховної Ради. Це дуже легко зрозуміти, адже кожного разу, озвучуючи питання, Зеленський повторював слоган своєї партії. Це психологічний прийом: повторювання слоганів діють на підсвідомість народу.

            Другий момент. Я думаю, питання про вільну економічну зону на Донбасі буде використане з маніпулятивною метою. Це зроблено, аби потім казати: «народ же підтримав».

            І останній момент. Зараз багато бізнесменів, волонтерів допомагають людям боротися з коронавірусом. Володимир Зеленський міг вирулити з цієї ситуацію у моральний спосіб. Якби у Верховній Раді сказав: «Добре, давайте опитування проводити не будемо, а замість нього я попрошу його спонсорів віддати кошти на підтримку лікарень та апарати штучного дихання». Але партійна агітація перш за все, а потреби країни почекають. 

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X