Skip to main content

Авторська колонка

Чому треба легалізувати канабіс у медичних цілях?

Олександр Опанасенко народний депутат України VIII скликання

All articles

                    Перша значуща суспільна дискусія сталася у 2019-му. Тоді 25 тисяч українців підтримали петицію щодо використання канабісу в науці та медицині, і за участі пацієнтських організацій був написаний закон “Про фундаментальне право особи на життя”. Закон підтримали близько 200 парламентарів та Міністерство охорони здоров’я. Але... Сталися вибори. Змінився президент, потім і склад Ради. З уряду пішла Уляна Супрун тощо.

                    Опитування Президента 25-го жовтня цього року багато та цілком виправдано критикували, але варто визнати: питання під номером чотири спровокувало найбільш масштабне і ґрунтовне обговорення медичного канабісу в історії країни. 70% підтримки демонструє екзит пол авторитетної агенції Рейтинг, відтак маємо нове питання на порядку денному: як врегулювати?

                    Чи не найважливіше зараз – не робити напів кроків і не потрапити в пастку швидкого наповнення бюджету.

 

  • Аби ліки були доступними, маємо врегулювати виробництво в Україні. Левова доля українських пацієнтів не має грошей на імпортні препарати. Наведу приклад: американський Epidiolex, яким лікують тяжкі форми дитячої епілепсії, коштує понад 2 000 доларів на місяць. Це чистий канабідіол, і українські фармакологічні компанії можуть виробити в десятки разів дешевші ліки.
  •  Ліцензії і податки мають бути доступними для малого і середнього бізнесу. Дорогі ліцензії й підвищені податки – це прямий шлях до монополізації, й, знов таки, за рахунок пацієнтів.
  •  Медичні препарати з конопель бувають різними, і мають регулюватися відповідно. Якщо в ліках є ТГК (тетрагідроканабінол – психоактивна сполука), це рожевий рецепт та контрольований обіг. КБД (канабідіол) в усьому світі регулюється як БАД, тобто виробляється і продається вільно, без контролю. Навіть неповороткий ВООЗ минулого року відправив офіційного листа ООН, в якому рекомендує КБД до вільного обігу.
  •  Головним регулятором має бути МОЗ. Немає жодної причини, аби функціонери МВС вирішували, хто і скільки буде страждати. Не впоравшись зі своєю роботою, боротьбою з наркомафією, вони не можуть перебирати на себе ще й функції Міністерства охорони здоров’я.
  •  Потенціал промислових конопель величезний, але галузь в Україні ледве дихає. Нині в країні можна вирощувати лише декілька сортів з максимальним вмістом ТГК до 0,08%. Ці коноплі геть не цікаві наркомафії (адже в них немає ТГК), втім галузь жорстко регулюють і МВС, і Держлікслужба, і МОЗ. Ці коноплі не цікаві й фармкомпаніям – з них неможливо виділити навіть цілющий КБД. Ринок промислових конопель треба дерегулювати й дозволити вирощувати промислові коноплі з вмістом ТГК до 1% – так зробили в Швейцарії.

 

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X