Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Російський суд оголосив вироки ще 3-ом кримським татарам у справі "Хізб ут-Тахрір"

У Росії оголосили вироки ще трьом кримським татарам у так званій сімферопольській справі "Хізб ут-Тахрір".

Кримським політв’язням дали по 18,16 і 13 років у колонії суворого режиму. Таке рішення ухвалив Південний окружний військовий суд у російському Ростові-на-Дону.

Енвера та Різу Омерових і Айдера  Джапарова, які були затримані 10 червня 2019 року,  визнали винними у «здійсненні терористичної діяльності» та участі в організації «Хізб ут-Тахрір».

Уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова на своїй сторінці у Facebook  назвала дії кремлівської російської влади «терором над українськими громадянами.

«Засуджую ухвалене незаконне рішення стосовно наших співгромадян країною-агресором, яка своїми ганебними діями продовжує демонстративно порушувати міжнародні договори та норми міжнародного права», - сказала вона.

Омбудсмен назвала ухвалене рішення незаконним та закликала міжнародну спільноту посприяти у встановленні справедливості. Раніше ж в ЄС вже неодноразово підкреслювали, що також визнають незаконними затримання кримських татар на окупованому півострові.

А наприкінці 2020-го року у Міжнародному кримінальному суді у Гаазі, серед численних порушень міжнародного права у Криму, визнали також утиск і залякування кримських татар.

«Хочу нагадати усій міжнародній спільноті, що сьогодні, у День українського політв'язня, всім громадянам України, які знаходяться у кремлівському полоні необхідна наша підтримка та консолідація зусиль задля їхнього найскорішого звільнення», -  підкреслила Денісова.

МЗС на сайті також висловило протест у зв'язку з вироками громадянам України. У відомстві назвали справу сфабрикованною, а затримання і суд над кримськими татарами - незаконним і  таким, що порушує норми міжнародного права.

Процес над затриманими відбувався з процедурними порушеннями, "слідство" ігнорувало докази захисту про непричетність обвинувачуваних до тероризму.

"Зазначені вироки є черговим доказом використання російської судової системи, яка не має нічого спільно з правосуддям, для продовження політики переслідувань кримських татар та придушень будь-яких ознак інакомислення в окупованому Криму", – зазначила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Нагадаємо, що Омерови та Джаппаров були затримані 10 червня 2019 року під час рейду окупантів в Алуштинському, Білогорському та Сімферопільському районах.

Разом з ними затримали ще 5-ох осіб: Руслана Нагаєва, Ельдара Кантімірова, Руслана Месута, Ленура Халілова та Ескендера Сулейманова.

Релігійний осередок "Хізб ут-Тахрір" в Росії та окупованому нею Криму вважають терористичною організацією. і активно переслідують її учасників.

В країнах Європи та у США «Хізб ут-Тахрір» публічно та вільно діє як міжнародна ісламська політична партія та організація.

На думку російського правозахисного медіапроєкту "ОВС-інфо", членів осередків релігійної організації "Хізб ут-Тахрір" засуджують лише за те, що вони зустрічаються і читають релігійну літературу.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X