Skip to main content

ПОДІЇ

Ситуація із євробляхами давно потребує повернення в правове поле, - правозахисник. ВІДЕО

Поліцейські мають право зупиняти, перевіряти та штрафувати власників незаконних євроблях.

Таку думку висловив «Магнолія-ТВ» виконавчий директор Української Гельсінської спілки з прав людини Олександр Павліченко.

Саме так він прокоментував ситуацію на Харківщині, де поліцейські почали тестувати митну бази, завдяки якій можна встановити, чи законно авто перебуває або їздить на території України, чи ні.

 «Була прогалина, яка існувала, а саме те, що інформація про розмитненні чи ні автомобілі перебувала у розпорядження Державної митної служби. Поліцейські відповідно за законодавства і ст. 35 закону про Нацполіції 121 стаття кодексу про адміністративні правопорушення мали право зупиняти і перевіряти ці автомобілі, але не маючи доступу до бази митної служби не мала можливості встановити законність і незаконність перебування і т. д.  Відповідно цей недолік потрібно було усунути і ліквідувати дуже давно», - сказав він.

На думку правозахисника, про втручання у персональні дані тут не йдеться, а ситуація із євробляхами давно потребує повернення в правове поле.

«Тут справді йдеться про некоректне використання тих же транспортних засобів, які з порушенням чинного законодавства перебувають на території України і використовуються, вони їздять, що створює правовий нігілізм», - зазначив він.

За словами Павліченка, якщо  такі євробляхи потрапляють у ДТП, то зловити зловмисника, а тим більше притягнути до відповідальності, стає дуже складно.

«Можу навести приклад, коли власник на єврономерах розбив у дворі, тікаючи від погоні поліцейської низку автомобілів, втік. І ніхто не може знайти, хто ж відповідальний за цей інцидент з розбитими автомобілями, з порушенням законодавства, загрозою, яка створювалися під час переслідування особою, яка перебувала в цій машині. Такі випадки є непоодинокими. Це справді є проблемою. Взагалі використання таких автомобілів не лежить в законному полі», - наголосив правозахисник.

Нагадаємо, Кабмін погодив проєкт постанови, яка дозволяє притягувати до відповідальності власників авто на європейських номерах ще в жовтні минулого року.

Тим часом Комітет з питань фінансів, податкової та митної політики запропонував Раді законопроєкт про доступне розмитнення, який дозволить вирішити питання "євроблях".

Раді пропонують дозволити розмитнення ввезених в Україну "євроблях" за пільговим тарифом.

Комітет в цілому підтримав його, тому проєкт найближчим часом винесуть на розгляд Верховної Ради.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

До Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що на вул. Новій м. Долинська кіт сидить на дереві і не може самостійно спуститися. ...

X