Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Правозахисники закликають президента і прем’єра не припиняти реформу інтернатів і будинків дитини. ВІДЕО

Діти в інтернатах та будинках дитини уявлення не мають, що таке сім’я і батьківська турбота. Це покликана була змінити реформа, так звана деінституалізація. Так, у 2017 році було ухвалено Національну стратегію реформування системи інституційного догляду та виховання дітей до 2026 року.

Згідно з цією реформою, всі заклади інтернатного типу потрібно ліквідовувати, а натомість відкривати будинки сімейного типу.

Втім, нещодавно за розпорядженням Кабміну з’явився законопроект, яким хочуть внести зміни у документ та відкласти реформу інтернатів та будинків дитини аж до 2026 року.

Правозахисники і громадські організації, які впродовж багатьох років працюють в інтересах дітей, зокрема ВГО «Магнолія», забили на сполох: виступили проти розпорядження прем’єр-міністра та написали відкритого листа до Президента України, Прем’єра-міністра та Голови Верховної Ради з проханням не зупиняти реформування інтернатів і будинків дитини, куди потрапляють самі маленькі діти.

Голова правління громадської спілки «Українська мережа за права дитини» Дар’я Касьянова розповіла «Магнолія-ТВ» про ризики таких «змін» для українських дітей.

«Ми насамперед бачимо ризик в тому, що реформа так і не почалася. Перший етап стосувався змін у законодавстві. А кількість дітей за ці роки не скоротилося, а в деяких областях зросло. Проте, з іншого боку, якщо ці заклади будуть виключені із стратегії, ми повинні будемо визнати, що ті діти, які знаходяться в спеціальних інтернатах не страждають і не ростуть у своїй сімї. Це порушення прав дитини»,  - сказала вона .  

Експертка допускає, що народні обранці не розібралися, що насправді потрібно українським дітям та родинам.

«На наш погляд, чим було викликано таке розпорядження, виключно політичним тиском. Тому що народні депутати, ймовірно, не розібралися, що передбачає реформа інтернатних закладів. Вона не передбачає закриття заради закриття. Вона передбачає насамперед, створення соціальних послуг, будь-яких, які допомагають зберегти дитину в її родині, а якщо не допомагають, то зробити все можливе, щоби дитина потрапила у прийомну сім’ю, сімейного типу чи була всиновлена», - зазначила Дар’я Касьянова.

До слова, лист правозахисники відправили і до Комітету ООН з прав дитини, Посольств Норвегії, Данії, Швеції, Канади. програми "МАТРА" від Посольства Нідерландів, Агентства США з міжнародного розвитку, а також офісу  Європейського Союзу. Правозахисники переконанні відкладати реформування недопустимо.

Подробиці  дивіться у черговому випуску "ЧП-ДНЯ" на телеканалі «ЧП.INFO».

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Мар’яно Гарсіа Калатаюд – громадянин Іспанії. Майже все життя чоловік прожив на своїй батьківщині, але у 2014 році він переїхав до Украї...

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

X