Skip to main content

ПОДІЇ

Загибель 5-річної дитини в окупованому Донбасі: в ОБСЄ оприлюднили подробиці трагедії

ОБСЄ перевірила факт загибелі 5-річної дитини в окупованому Донбасі. Спостерігачі побували на місці вибуху у непідконтрольному уряду України селищі Олександрівське на Донеччині, та зясували подробиці.

Нагадаємо, 3 квітня пропагандистські ресурси терористів «ДНР» заявили про загибель дитини, яку вбив нібито скинутий безпілотником ЗСУ вибуховий пристрій під Єнакієвим.

Інформацію про це розтиражували російські ЗМІ  і звинуватили Збройні сили України начебто в обстрілі цих територій. Однак українська сторона спростувала причетність до трагедії.

Моніторингова місія ОБСЄ підтвердила факт загибелі хлопчика внаслідок вибуху. Про це йдеться у звіті ОБСЄ від 8 квітня.

Представники місії розповіли, що їм вдалося поспілкуватися з рідними дитини. Вони розповіли, що їхній хлопчик загинув 2 квітня від вибухової травми та багатьох осколкових поранень. 

"Встановити, боєприпас із якого озброєння став причиною появи воронки, не було можливим. За оцінкою, всі вищевказані ушкодження виникли недавно, ймовірно, внаслідок розльоту осколків", – йдеться в повідомленні місії.

В ОБСЄ розповіли про численні порушення режиму тиші бойовиками на Донбасі та скупчення військової техніки з боєприпасами. Однак про якісь свідчення, що підтверджують, наявність безпілотника поруч з місцем загибелі дитини не повідомляється.

Журналіст, представник України в Тристоронній контактній групі Денис Казанський пояснив, що дитина могла загинути від вибуху гранати, яка зберігалася десь у дворі або сараї. Неправдиву інформацію, як вказав блогер, роздмухують із метою ескалації ситуації на сході країни.

Військовий і політичний оглядач Олександр Коваленко на своїй сторінці у Facebook наголосив, що «Олександрівське, в якому стався трагічний інцидент, розташоване у глибокому тилу окупантів, за 15 кілометрів,  і жоден дрон ЗСУ туди просто не може долетіти».

У прес-службі ООС підтвердили StopFake, що українські безпілотники не можуть подолати таку відстань з боєприпасами.

6 квітня у прес-службі української делегації у Тристоронній контактній групі повідомили, що українська сторона СЦКК звернулася до ОБСЄ із проханням перевірити інформацію про загибель дитини.

Згодом у ТКГ заявили, що російська сторона не надала доказів про причетність до події української сторони, зокрема, фото- та відеоматеріалів, точних координат, фрагментів вибухового пристрою.

А в Міноборони України заявили, що Росія може використовувати фейк про нібито вбивство хлопчика у глибокому тилу терористів «ДНР» як привід для нового вторгнення.

Поширення даного фейку у відомстві назвали «типовою практикою окупантів», які продовжують використовувати тему дітей з метою пропаганди.

«Від "розп'ятого хлопчика" у 2014-му - до трагічної загибелі днями дитини від невстановленого вибухового пристрою на окупованій території далеко від лінії фронту... На щастя, світ уже навчився адекватно оцінювати ідіотський фікшн з Останкіно. Якщо ж для Кремля подібні вигадки - це пошук "казус беллі", міжнародна спільнота повинна поставитися до цього з усією серйозністю», - наголосили у Міноборони.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

16-річний Данило П'ятницький навчався у словацькому місті Бернолаково. Мама хлопця розповіла, що йому все подобалося за кордоном, він їй...

У Білій Церкві двоє 11-річних хлопчиків грались біля залізниці. За попередньою інформацією, один із них запропонував іншому залізти на д...

14-го квітня 13-річний Максим Півкопа рибалив на річці Сула неподалік села Стара Мусіївка, однак додому не повернувся. У день зникнення ...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Дар’ю Мирошниченко з Херсонщини. Дівчинка зникла ще в перший день повномасштабної війни і вже понад два р...

До поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок ви...

X