Skip to main content

ПОДІЇ

Авіакатастрофа під Чугуєвом: у ДБР назвали основні причини падіння літака з курсантами. ВІДЕО

ДБР встановило основні причини смертельної авіакатастрофи літака Ан-26 під Чугуєвом, що у Харківській області.

Подробиці повідомили сьогодні на брифінгу відомства.

«Менше 8-ми місяців знадобилося слідчій групі ДБР для того, щоб розібратися з обставинами трагедії, яка забрала життя 26 військовослужбовців Збройних Сил України», - зазначив начальник відділу слідчого управління ДБР Вадим Приймачок.

Він розповів, що за період слідства слідчі ДБР провели значний обсяг слідчих та процесуальних дій, серед яких близько 150 експертиз. Фахівці Міноборони провели технічне розслідування катастрофи, висновки якого підтверджено експертним шляхом. Також слідчі ДБР допитали понад 70 свідків і 29 потерпілих.

Слідчий зазначив, що основною причиною трагедії став незаконний дозвіл на зліт літака конвеєрним способом.

"У зв'язку з тим, що відбувався зліт конвеєром, зазначена поломка не змогла бути виявлена ​​екіпажем своєчасно, а була виявлена ​​на етапі зльоту, за швидкості, яка вже не дозволяла здійснити посадку, оскільки в цьому випадку могли бути непередбачувані наслідки", - зазначив Вадим Приймачок.

Як випливає з матеріалів розслідування, дії підозрюваних з організації та проведення навчальних польотів з курсантами фактично були спрямовані на економію часу польотів і палива, якого явно не вистачало для задоволення навчальних потреб.

На борту літака знаходилися ті, кого там взагалі не повинно бути, зокрема курсанти, які не завершили відповідну програму підготовки. А коли сталася кризова ситуація і в літаку відмовив двигун, керівництво польотами не надав практичної допомоги непідготовленому екіпажу.

Слідчі стверджують, що порушення мали системний характер і були допущені на стадії підготовки до польотів. Так, неналежно здійснювався контроль за рівнем підготовки пілотів-інструкторів та навчальним процесом і дотриманням заходів безпеки під час виконання навчальних польотів. Часто на борту була  більша кількість курсантів, ніж дозволено, видавалися незаконні дозволи на польоти в нічний час без необхідної кваліфікації командира екіпажу.

Причетними до авікатастрофи вважають  6 військовослужбовців. Вони мають постати перед судом, а саме: командувач Повітряних Сил Збройних Сил; начальник Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба; командир військової частини А4104; заступник командира військової частини А4104; заступник командира військової частини з льотної підготовки; керівник управління польотами 25 вересня 2020 на аеродромі "Чугуїв".

Офіцерам інкримінують незабезпечення безпеки польотів, порушенні правил підготовки та проведення польотів, а також недбале ставлення до військової служби.

Нагадаємо, трагедія трапилася 25 вересня 2020 року. Під час здійснення планових навчальних польотів у військовій частині в м. Чугуєві Харківської області впав та загорівся військовий літак АН-26Ш. На борту літака перебували екіпаж військової частини та курсанти Харківського університету повітряних сил ім. Івана Кожедуба. Загинуло 26 військовослужбовців.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

До Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що на вул. Новій м. Долинська кіт сидить на дереві і не може самостійно спуститися. ...

X