Skip to main content

Авторська колонка

Чому Велика Вітчизняна Війна – антиукраїнський, російський міф?

Євген Дикий учасник АТО, громадський діяч

All articles

   Відзначання дати 22 червня, як Дня скорботи та вшанування пам’яті жертв війни - це повністю радянський, а тепер пострадянський путінський наратив. Він не має жодного іншого трактування.
 

   Нагадаю формулювання, якого нас вчили(людей мого та старшого покоління): ”Великая Отечественная война советского народа. І це в даному разі принципово. Адже  поняття «Велика Вітчизняна Війна» було вигадано, щоб воно стало одним із наріжних каменів цементування так званої «Новая историческая общность советского народа». З того часу, і продовжуючи сьогоднішньою путінською пропагандою, це використовується, як маркер. Тобто, якщо в твоїй голові існує Велика Вітчизняна, значить ти ідентифікуєш себе, як частину советского народа. В свою чергу Росія поставила знак рівності, начебто «советкий народ» це те саме, що і російський народ.
 

   Насправді це почалось раніше, а саме із тосту товариша Сталіна 9 травня 1945-го року, коли він підняв келих за перемогу «Великого Русского народа», тим самим автоматично обнуливши жертви всіх інших народів Радянського Союзу, або запропонувавши таким чином асимілюватись.
 

   Як співав Володимир Висоцький:

                                                     Вы тоже - пострадавшие,
                                                     А значит - обрусевшие.


   От власне концепція 22 червня - це саме концепція цементування цих «пострадавших и обрусерших» союзом. І вона абсолютна не сумісна з нашою власною ідентифікацією. Крім того, якщо відволіктись від ідеологічної конструкції, а розглядати дату з історичної точки зору, то це абсолютно брехлива дата. Насправді 22 червня 1941 року сталінська СРСР та гітлерівська Німеччина, які разом почали війну, нарешті посварились. Після спільного завойовування народів Європи вони перейшли на перетягування ковдри захоплених народів кожен на себе. І в цьому вся дата.

 

   Тобто це не дата початку якоїсь «нової війни». Це дата, коли в ході війни два агресивних тоталітарних монстри, які до цього спільно розв’язали найкривавішу в історії людства війну - просто перестали ділити між собою. І святкування дати 22 червня призначене для того, щоб ми забули про інші дати: 23 серпня 1939 року - підписання пакту Молотова Ріббентропа, після чого стала можливою світова війна, 1 вересня 1939 року - реальний початок війни, 17 вересня 1939 року - офіційний вступ Радянського Союзу в ІІ Світову війну на боці нацистської Німеччини. Саме для того, щоб ми забули ці дати, нам нав’язують дату 22 червня.

 

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X