Skip to main content

Авторська колонка

Чи є колаборантами жителі т.зв. ЛДНР, які голосували на російських виборах?

Павло Лисянський екс-представник омбудсмена в Луганській і Донецькій областях

All articles

          150 тисяч жителів ОРДЛО взяли участь у виборах до Держдуми Російської Федерації. Чи є вони колаборантами, які узаконюють режим окупанта, або ж – вони жертви обставин?

         Переконаний, вони - саме жертви. Так, звісно, там є відсоток тих, хто любить і їде в Росію голосувати, але я знаю багато прикладів, коли людей примушували, або просто брали паспортні данні та номер індивідуального особового рахунку, і таким чином голосували замість них. При тому, що люди не мали до цього жодного відношення.

         По-друге, де є закон України, в якому  написано, що якщо людина візьме участь у виборах іншої країни, то буде вважатися колаборантом? На чому це ґрунтується? Інше питання до людей, які влаштовували ці вибори і примушували голосувати. В їхніх діях є склад злочину, саме це можна трактувати як дії, які є загрозою для національної безпеки України. Ось тут ми можемо говорити про сепаратизм.

         Щодо звичайних людей, то я на їхньому боці. Вони – наші громадяни, і ми маємо їх захищати! А нас там немає, ніякого захисту ми їм не надаємо. Ми не знаємо чи взяли, чи не взяли вони участь у цих виборах. Ми маємо дані тільки російської сторони. Наші ж дані лише приблизні.

        Потрібно проводити слідство, встановлювати був мотив скоєння злочину чи ні, як їх кваліфікувати та кого залучати. За моїми даними там працювали політтехнологи з Російської федерації і були там кураторами. Ватажки т.зв. ДНР і ЛНР давали команду в добровільно-примусовому порядку чинити тиск на людей, щоб вони голосували. Є заява уповноваженої України з прав людини, яка ще до виборів повідомила, що на людей вчиняють тиск. В даному випадку, я на стороні цих людей, але не підтримую тих, хто організовував ці вибори. Оскільки вони дійсно пособники окупантів.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X