Skip to main content

Авторська колонка

Чи потрібно зробити уроки християнської етики в школах обов’язковими?

Олександр Кривенко журналіст, громадський діяч

All articles

                Зараз є ініціатива зробити уроки з християнської етики обов'язковим предметом в українських школах. В тих містах де вже викладається християнська етика багато батьків, вчителів і духовенства стверджують, що було б бажано, щоб християнська етика викладалася від дитячого садочка і до останніх класів школи, та навіть у ВУЗах, щоб християнська етика супроводжувала людину впродовж життя, принаймні до того часу поки формується її світогляд. І тому питання християнської етики, як основного предмету це є достатньо хороша перспектива для того щоб наші діти, молодь, виховувалася на високих духовно-моральних принципах. Так християнська етика, як обов’язковий предмет є в деяких країнах закордону. Зокрема йдеться про Фінляндію, Бельгію, Португалію, Німеччину, Данію, Грецію, Нідерланди, Великобританію…Це ілюструє те, що викладання предметів духовного морального спрямування, передусім християнська етика є Євроінтеграційним процесом в Україні.

                Християнська етика - це предмет не про релігію, не про певні конфесійні, особливості будь-якої гілки християнства, а про християнські принципи поведінки людини у суспільстві. Там не навчають дітей певним обрядовим моментам певної конфесії, а йдеться про те, щоб вони в основу життя поставили Біблійні принципи.

               В Україні уже відбулася низка заходів щодо викладання предметів духовно-морального спрямування і там було зазначено, що викладання християнської етики підтримується на рівні обласних рад. Зокрема: Волинської, Запорізької, Львівської, Івано-Франківської, Одеської, Рівненської, Тернопільської, Харківської. В умовах децентралізації це означає, що громади щонайменше цих областей підтримують викладання християнської етики, рішення які прийняли певні обласні ради тепер реалізуються через певні дії виконавчих органів. Йдеться про
те, що влада реалізовує прагнення, для того щоб у дошкільних закладах та школах християнська етика була доступна для їхніх дітей.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X