Skip to main content

Авторська колонка

Чому недопустимо декриміналізовувати проституцію в Україні?

Марія Дмитрієва тренерка з прав жінок

All articles

             Чи потрібно легалізувати проституцію в Україні?

             Почнемо з того, що поняття «секс робота» (яке зараз всі використовують) - це неправильне поняття, якого немає в міжнародному законодавстві. Існують поняття «проституція», «сексуальна експлуатація», «торгівля людей з метою сексуальної експлуатації». І проблема в тому, що до цього поняття «секс робота» відносять багато речей.  До нього входять і проституція, і виготовлення порнографії(що, до речі, прямо заборонено українським законодавством), і вебкамінг, і стрип-клуби.

             Проституція є формою насильства проти жінок. Якщо ми називаємо речі своїми іменами, тоді ми одразу розуміємо, що ми можемо декриміналізувати, а що не можемо. Відповідно, якщо ми розуміємо, що проституція є формою насильства проти жінок, ми маємо переглянути українське законодавство, яке зараз не передбачає покарання за цю форму насильства проти жінок.

             У нас не передбачено покарання для клієнтів жінок і дітей у проституції. Це йде в розріз нашому міжнародному зобов’язанню у сфері протидії торгівлі людьми і протидії насильству дітей. У нас є стаття в кримінальному кодексі, яка передбачає покарання за сутенерство, але вона, на жаль, дуже м’яка і дуже часто не застосовується там, де повинна.

             Також у нас є адміністративна відповідальність для осіб у проституції. І цю статтю потрібно скасувати, адже вона порушує їхні права. Про це феміністки в Україні, і я зокрема, кажемо не перший рік. Так само у нас повинні існувати програми виходу з проституції, які б були доступні, і які б забезпечували потреби жінок у той період, коли вони є вразливими, коли потребують безпеки і підтримки. Це потрібно для того, щоб вони безпечно могли вийти із цієї сфери і почали заробляти собі на життя у спосіб, який не наражає щодня на небезпеку бути зґвалтованими, пограбованими чи вбитими.

             Питання декриміналізації проституції в Україні не на часі вже 15 років тому, що вона була декриміналізована ще в 2006 році. Будь–які розмови про декриміналізацію секс роботи в Україні вони по суті не про зменшення відповідальності для жінок в проституції, вони про скасування відповідальності для сутенерів та торговців людьми.

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X