Skip to main content

Авторська колонка

Що робити українцям, якщо буде повністю знищена енергосистема?

Борислав Береза учасник російсько-української війни, політик

All articles

                       У разі відключення в Україні триватиме від трьох до десяти днів

                       Якщо вся енергосистема раптом збіється, "за сприятливим сценарієм це займе три дні, а за негативному - 7-10 днів на відновлення системи та повне споживання в системі".

                       Про це заявив директор Центру енергетичних досліджень Олександр Харченко. Але такого в світі ще не було, тому важко робити об'єктивні прогнози.

                       Мені здається, що розпочався інформаційний тренінг для відключення. Питання не в тому, як і коли це відбуватиметься, а в тому, як влада до цього готується і що вона буде робити, якщо буде відключення? Чи є працюють пункти обігріву, чи є шляхи евакуації населення і куди саме евакуювати таку велику кількість людей? Як відбуватиметься евакуація - як в перші дні війни чи це буде керований процес? Скоріш за все, більшості запропонують поїхати в села та дачі, щоб там залишитися на цей період, довжина яких також відома лише приблизно. А що робити тим, у кого немає такої опції притулку і чи нададуть їм допомогу? Якщо буде, то яка допомога така евакуація чи пункти обігріву? Чи є готові рішення, щоб забезпечити їх безпеку та виживання під час відключення? Як буде працювати безпека міст від мародерів у цей період? Загалом питань більш ніж достатньо. Хочеться помилитися, але, схоже, нам ще треба готуватися до відключення.

                       Сподіваюся, керівництво уряду зробило висновок з помилок ігнорування інформування населення до початку активного російського вторгнення та відсутності розроблених протоколів евакуації, що призвело до неконтрольованої втечі з міст, амс на всіх дорогах та дефіцит пального. Також сподіваюсь, що всіх попереджать заздалегідь і не скажуть, що треба готуватися до наступного "шашлику". Це покаже, що влада працювала над своїми помилками. Сподіваюся, що так і буде.

                       Але, я не рекомендую вам покладатися виключно на владу. Рятування потопаючих - справа рук самих потопаючих. Подумай про те, куди ти підеш, якщо підеш. Як зберегти себе тепло та їжу на цей період. Дізнайтеся, чи є поблизу вас пункт обігріву і де він знаходиться. І хотілося б, щоб наша енергосистема витримала навантаження, але краще підготуватися до того, що можливо після наступної масштабної ракетної атаки рашистів по нашій енергосистемі.

                       Ми переживемо і це. І ми переможемо фашистів! Ну, там відключення.. Попереджений - значить озброєний! Я дуже хочу помилятися, але вас попереджали. Краще бути готовим.

 

За матеріалами: https://www.facebook.com/borislav.bereza/posts/

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X