Skip to main content

Авторська колонка

Що для одностатевих пар означає "легалізація" цивільного партнерства?

Святослав Шеремет координатор з політики та законодавства національного ЛГБТ-консорціуму

All articles

                               

                                Проєкт Закону України «Про інститут реєстрованих партнерств» офіційно зайшов на розгляд парламенту. 

                                Що нам дає реєстроване партнерство? Цей правовий інститут покликаний, по-перше, ВИЗНАТИ, а по-друге, ВІДРЕГУЛЮВАТИ всередині наших сімейних пар ті взаємні права й обов’язки, які нині повністю проігноровані. Це права й обов’язки в таких сферах, як прийняття медичних рішень щодо партнера, спільне володіння майном, певні житлові права, спадкування (яке має відбуватися, як між родичами найближчого ступеня спорідненості) тощо.

                                Щодо майна партнерів/партнерок, то за замовченням передбачається, що на майно, набуте реєстрованими партнер(к)ами за час перебування в партнерстві, поширюється режим спільної сумісної власності. Але за спільним бажанням партнер(к)и можуть передбачити в договорі про партнерство, що власність розмежовується та не об’єднується. Оцей договір про партнерство — ключова штука, бо дозволяє обом особам ще на старті своїх стосунків про все домовитися.

                                Держава товкла воду в ступі довкола цивільних партнерств з 2015 року, відколи наш уряд постановив, що законові про партнерства в Україні — бути! Але терміни розроблення законопроєкту зсувалися, відповідальні інституції перепризначалися. Нинішня політична воля до реального просування була породжена двома провідними чинниками. По-перше, спрацювала минулорічна петиція до Президента про одностатеві шлюби. А по-друге, в процесі перемовин про членство в ЄС постало питання, чи забезпечує Україна визнання сімейних стосунків між особами однієї статі.

                                Ми переконані, що одним із супутніх завдань законопроєкту 0931 є поштовх для широкого обговорення в суспільстві та професійних колах цього тектонічного зсуву в національних законах, яким є запровадження РЦП — реєстрованих цивільних партнерств.

                                Що далі? Зацікавлені органи влади повинні будуть подати свою правову позицію. Наше завдання як громадськості — відпрацювати разом з суб’єктами владних повноважень позитивні експертні висновки щодо законопроєкту.

                                Поза сумнівом, законопроєкт не є досконалим, а аргументація з пояснювальної записки на користь його прийняття — не повною. Тому ми як Національний ЛГБТІ-консорціум вбачаємо сенс заглибитися у слова та літери законопроєкту на експертному рівні і запропонувати все, що зробить цю правову новацію максимально зручною для нас з вами — громадян і громадянок з паспортом України.

 

За матеріалами: https://www.facebook.com/sheremet.sviatoslav/posts/

 

The editorial opinion may differ from the author's. The editors of the site are not responsible for the content of this publication.
X