Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Київські та чеські правоохоронці викрили злочинну групу, учасники якої ошукали десятки громадян Чехії

Українські правоохоронці у межах міжнародного співробітництва в рамках роботи спільної слідчої групи JIT «Victory» з правоохоронними органами Чеської Республіки провели другий етап масштабної спецоперації щодо затримання учасників злочинної організації.

За результатами двох етапів спецоперації за процесуального керівництва Київської міської прокуратури 4 організаторам та 13  виконавцям повідомлено про підозру в участі у злочинній організації, шахрайстві та несанкціонованому втручанні в роботу електронних комунікаційних мереж.

За даними слідства, злочинна організація діяла в Києві з травня 2022 року. Її учасники створили мережу фішингових «сall-центрів» і ошукали понад 20 громадян Чехії на 1,5 млн крон, що еквівалентно понад 2 млн грн.

Своїх жертв зловмисники обирали на чеських торгівельних інтернет-майданчиках.

З метою масштабування злочинної діяльності та конспірації організатори залучали учасників найчисельнішої низової ланки – «воркерів» – через закритий телеграм-канал.

Так звані «воркери» вели листування з продавцями різноманітних товарів. Надалі, домовившись про умови купівлі-продажу, вони переконували своїх співрозмовників перейти за фішинговими посиланнями, які імітують сторінки онлайн-сервісів для оплати товарів чи послуг.

Отримавши від потерпілих дані їх банківських карток, підозрювані здійснювали переказ коштів на підконтрольні організаторам банківські рахунки.

У вересні 2023 року пройшов перший етап спецоперації. В межах міжнародного співробітництва за процесуального керівництва Київської міської прокуратури кіберполіцейські Києва та Дніпропетровщини, слідчі поліції Києва спільно з колегами з Національної агенції по боротьбі з тероризмом, екстремізмом та кіберзлочинністю поліції Чеської Республіки припинили діяльність злочинного угруповання.

Правоохоронці провели 29 обшуків, вилучили докази протиправної діяльності, зокрема комп’ютерну техніку і мобільні телефони та затримали трьох організаторів та п’ятьох виконавців злочинів. Їм повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи у вигляді тримання під вартою та домашнього арешту.

Завдяки аналізу інформації, що містилася у вилученій техніці, слідчі встановили ще одного організатора «схеми» та вісьмох його спільників.

Днями правоохоронці провели другий етап спецоперації, в рамках якої здійснено 12 обшуків у належних фігурантам приміщеннях на території Києва та Дніпропетровської області. Вилучено мобільні телефони, банківські картки, комп’ютерну техніку, чорнові записи та інші речові докази, що свідчать про злочинну діяльність. Ще одного з організаторів та вісьмох виконавців затримали в порядку ст. 208 КПК України. Вирішується питання про обрання ним запобіжних заходів у вигляді тримання під вартою.

Окрім цього, затриманим у вересні 2023 року учасникам вказаної злочинної організації повідомили про нову підозру.

Санкція статей передбачає до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Слідство триває.

За матеріалами Київської міської прокуратури

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Про це голова Харківської ОВА повідомив "10:51 1 травня м. Харків. Внаслідок обстрілу (https://t.me/synegubov/9281) пошкоджено 14 жит...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби під ворожим вогнем та авіаударами опинили...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 368 разів вдарили по Запорізькій обла...

Розпочалася сімсот дев’яносто дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доб...

За процесуального керівництва Богодухівської окружної прокуратури Харківської області розпочато досудове розслідування за фактом порушен...

X