Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Загибель людей через зачинене укриття - у Києві судитимуть чотирьох відповідальних посадовців

За процесуального керівництва Деснянської окружної прокуратури міста Києва до суду направлено обвинувальний акт за обвинуваченням:

- директора Департаменту муніципальної безпеки Київської міськдержадміністрації,

- першого заступника голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації,

- директора медичного закладу та його заступника.

Їх обвинувачують у вчиненні службової недбалості, що спричинила тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 367 КК України).

Так, 1 червня 2023 року у Деснянському районі столиці, внаслідок ракетного обстрілу рф, загинули дві жінки та дитина, ще 7 людей отримали травми різного ступеня.

За результатами допиту свідків-очевидців, встановлено, що загиблі та травмовані, після сигналу «Повітряна тривога», намагались потрапити до укриття, розташованого в приміщенні Комунального некомерційного підприємства «Центр первинної медико-санітарної допомоги №3» Деснянського району м. Києва. Люди стукали в двері, щоб їх впустили всередину, однак двері їм не відчинили. Як наслідок, люди загинули та отримали травми на порозі зачиненого укриття.

Прокурорами встановлено коло посадовців, що відповідають за забезпечення цивільного захисту населення, як безпосередньо у цьому медзакладі, так і в межах Деснянського району, а також на території міста Києва.

Вказані посадовці обвинувачуються у службовій недбалості, що спричинила тяжкі наслідки, зокрема обвинувачені не проконтролювали стан укриттів та не забезпечили їх доступність для населення, а також придатність для використання у випадку оповіщення «Повітряна тривога».

Так, внаслідок неналежного виконання заступником голови Деснянської районної в місті Києві державної адміністрації, директором медзакладу і його заступником службових обов’язків через несумлінне ставлення до них, щодо здійснення контролю за утриманням, експлуатацією та станом готовності укриттів Деснянського району, під час ракетної обстрілу не забезпечено доступ населення до укриття.

Внаслідок допущеної директором Департаменту муніципальної безпеки КМДА службової недбалості, на території міста Києва не сформовано фонд захисних споруд цивільного захисту, спроможний забезпечити безпеку для життя та здоров’я всіх мешканців міста Києва. Наявні сховища та укриття, у зв’язку з відсутністю належного контролю за їх утриманням та станом готовності, нерідко зачинені або непридатні для використання.

Всього визнано потерпілими від кримінального правопорушення 11 осіб, зокрема це і родичі загиблих та люди які травмувалися внаслідок вражаючих факторів від вибуху уламків ракети.

Від потерпілих надійшли цивільні позови про солідарне стягнення із обвинувачених матеріальної та моральної шкоди в розмірі понад 5 млн. грн.

Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавленням волі на строк від 2 до 5 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до 3-х років та зі штрафом від двохсот п'ятдесяти до семисот п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або без такого.

Досудове розслідування проводило Деснянське управління поліції м.Києва.

За матеріалами Київської міської прокуратури

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яносто четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафі...

▪️ 27 квітня 00:30 м. Харків удар С-300 по території 3-ї психлікарні. Внаслідок обстрілу пошкоджено вікна, дах та внутрішнє оздоблення п...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: Минулої доби противник обстрілював Антонівку, Придніпро...

У ніч на 27 квітня 2024 року російські окупанти завдали комбінованого удару по Україні ракетами різних типів. Усього ворог застосував...

За підтримання обвинувачення прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва суд засудив 53 - річного чоловіка до максимального пок...

X