Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Кримінальний дует хакерів затримала поліція Хмельницької області

Зловмисники самостійно створювали, а також купували та модифіковували шкідливе програмне забезпечення. Ці програмні засоби вони поширювали в мережі інтернет на спеціалізованих форумах та чатах бірж криптовалют під виглядом ліцензійного програмного забезпечення. Насправді ж, користувачі завантажували на свій пристрій вірус. Зазвичай це були віруси типу «stealer» або «keylogger».

Працівники Подільського управління та Управління інформаційних технологій та програмування в західному регіоні Департаменту кіберполіції, спільно зі слідчими поліції Хмельниччини, за процесуального керівництва Шепетівської місцевої прокуратури, встановили причетність до цього правопорушення двох 28-ми річних мешканців Хмельниччини.
Робота цих вірусів була налаштована так, що на інфікованих комп’ютерах відбувався збір інформації, в тому числі і конфіденційної. Серед такої – паролі, логіни до різних ресурсів, інформація про гаманці криптовалют, файли з персональною інформацією тощо.

У подальшому зібрана інформація направлявся зловмисникам на спеціально налаштований сервер. Частина розповсюдженого шкідливого програмного забезпечення дозволяла їм віддалено керувати інфікованими пристроями на правах адміністратора, в тому числі спостерігати за жертвами та прослуховувати їх розмови.

Викрадена особиста інформація зазвичай використовувалась для подальших протиправних дій та частково продавалася на відповідних форумах. Сума збитків наразі встановлюється.

За місцем проживання зловмисників правоохоронці провели обшуки. Вилучено комп’ютерну техніку, на якій зберігалося різноманітне шкідливе програмне забезпечення. Техніку направлено на експертизу. Працівники кіберполіції проводять заходи спрямовані на ідентифікацію власників інфікованої вірусами електронно-обчислювальної техніки.

Триває досудове розслідування розпочате за ч. 2 ст. 361 (Несанкціоноване втручання в роботу комп'ютерів, автоматизованих систем, комп'ютерних мереж чи мереж електрозв'язку) КК України.

За матеріалами ВК ГУНП у Тернопільській області

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Тернопільська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.       &...

"00:15 здійснено обстріл БПЛА «Шахед» Київського району м. Харків. Пошкоджені обʼєкти цивільної інфраструктури: ресторан, магазин, офісн...

Про це голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив у телеграм-каналі: "На початку ночі з літаків Ту-22М3, які вийшли на пускові рубежі н...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупан...

Про це голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив у телеграм-каналі: "М. Миколаїв: Удень, 27 березня, близько 14:30 місто зазн...

X