Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

В Умані конфлікт між хасидами та охоронцями біля єврейської святині закінчився мирними перемовинами. ФОТО

Конфлікт, який стався в Умані напередодні шабату між хасидами та охоронцями історико-культурного центру ім. Р. Нахмана, де знаходиться його могила, яка є місцем паломництва і святинею для євреїв, на разі завершився перемовинами та мирним врегулюванням.

У цьому запевняють у міській раді Умані. За їхніми даними, інцидент трапився 10 січня між охоронцями єврейської святині та хасидами. Обставини конфлікту ще встановлюються, втім запевняють, що сварка відбулась на побутовому підґрунті, а не етнічному чи релігійному, як спочатку повідомили закордонні ЗМІ.

Тим часом інцидент набув суспільного резонансу та обріс чутками.

Нагадаємо, 11 січня у Yeshiva World News повідомили, що у п’ятницю, 10 січня, 30 місцевих жителів озброєні ножами та палицями напали поблизу могили Раббі Нахмана.на групу хасидів в Умані. При цьому поліцію , яка прибула на місце подій, звинуватили у тому, що вона начебто ніяк не відреагувала і не надала належної допомоги євреєм. Повідомлялося, що внаслідок конфлікту 4-ро євреїв опинилися в лікарні.

У міськраді стверджують, що ця інформація не відповідає дійсності і що учасники конфлікту тяжких тілесних ушкоджень не мають і в лікарню ніхто не звертався.

Це підтвердила і спецгрупа працівників Нацполіції з центрального апарату, яку було направлено до Умані, аби з‘ясувати усі обставини конфлікту.

«Із заявами про вчинення правопорушень у зв’язку з конфліктом між місцевими жителями та хасидами ніхто не звертався», - запевнили в поліції.

В обласній  прокураторі, у свою чергу, повідомили, що через опубліковану в мережі інформацію про конфлікт в Умані внесено відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 4 ст. 296 (хуліганство) Кримінального кодексу України.

Тим часом у спільноті «Умань сьогодні», повідомили трохи іншу версію подій. Як написав у пості Kacey Cisyk‎, між нетверезим хасидом і охоронцем історико-культурного центру ім. Р. Нахмана дійсно сталась перепалка.

Повідомляється, що паломник доволі грубо наполягав, щоб охоронець провів його додому, а коли той відмовився почав погрожувати йому та лаятися. Між чоловіками відбулась сутичка. А потім хасид поскаржився своїм друзям. Обурені 15 євреїв увірвалися до святині Нахмана та почали бійку з охоронцями. А ті в свою чергу покликали на допомогу місцевих мешканців, які проживають поблизу, та поліцію.

Стверджують, що прибувши на місце події співробітники поліції не вносили даний конфлікт до ЄРДР, через відсутність офіційних звернень та скарг від жодної зі сторін.

На думку охоронців, хасиди, побачивши поліцію, не наважились заявлити про якись утиски, тому що були в стані алкогольного сп’яніння та самі були винуватцями бійки.

Тим часом вже в суботу, 11 січня відбулась зустріч місцевих активістів з хасидами, а напередодні  перемовини в Уманській міській раді на чолі з міським головою за участі представників хасидів, поліції, та СБУ.

За результатами зустрічі домовилися для охорони могильного комплексу рабі Нахмана залучити Державну службу охорони. Крім того, спільно з міською радою хасиди продовжать встановлювати камери відеоспостереження на всій території історико-культурного центру брацлавських хасидів та будуть підримувати оперативний зв’язок між сторонами з метою запобігання подібним інцидентам.

Уманська міська рада акцентує увагу на тому, що жодного етнічного або релігійного підгрунтя ні напочатку, ні в продовж конфлікту не було.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Черкаська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

До відділення №4 (м. Зіньків) Полтавського районного управління поліції надійшло повідомлення від мешканців села Дамаска Зіньківської гр...

20 квітня о 14:00 на пункт зв’язку пожежно-рятувальної частини міста Яремче надійшло повідомлення про те, що на річці Прут в місті Яремч...

О 01:33 надійшло повідомлення про сильний дим у під'їзді у триповерховому житлового будинку у м. Львові на вул. Промислова, 16.  ...

О 21:55 рятувальники отримали повідомлення про пожежу в м. Львові на вул. Замарстинівська, на технічному поверсі десятиповерхового житло...

Небайдужі мешканці повідомили до Служби порятунку «101» про песика, що впав у комунікаційний колодязь на вулиці Павла Полуботка Чечелівс...

X