Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Від величезних штрафів до позбавлення волі: Рада запровадила кримінальну відповідальність за порушення карантину

Верховна Рада ввела відповідальність за порушення карантину і постановила звільнити від ПДВ лікарські товари і медичні вироби. Відповідний законопроєкт парламент ухвалив у вівторок на позачерговому засіданні, трансляцію вів телеканал Рада та інші ЗМІ.

За порушення правил карантину та санітарно-гігієнічних норм, за самовільне залишення місця обсервації  передбачені величезні штрафи: від 17 тис. до 34 тис. гривень, а для посадових осіб - від 34 тис. до 170 тис. гривень.

Крім того, Рада у Кримінальному кодексі посилила відповідальності за порушення санітарних правил і норм, якщо таке порушення призвело до поширення захворювання. Штраф за такі дії вирішили збільшити з 1700 гривень до 17-51 тис. гривень.

Покарання може передбачати також позбавлення волі на строк до 3 років. Залишається положення про позбавлення волі на строк від 5 до 8 років, якщо такі дії спричинили загибель людей чи інші тяжкі наслідки.

Натомість під час карантину Рада заборонила нараховувати і стягувати штрафи і пені за несвоєчасне здійснення платежів за житлово-комунальні послуги, виселяти з житла чи стягувати житло на виконання рішень суду.

Відповідно до законопроєкту, тимчасово закупівлю товарів та обладнання для боротьби з коронавірусом будуть проводити без застосування процедур, передбачених законом "Про публічні закупівлі".  Також ліки, медичні засоби та обладнання для боротьби з коронавірусом звільнять від сплати ввізного мита та ПДВ.

Кабмін має здійснювати контроль за цінами. Крім того, Рада надала право власникам змінювати режим роботи закладів і підприємств, щоб дозволити працівникам максимально працювати з дому.

Рада також встановила додаткові доплати до зарплати медпрацівникам та іншим особам, які залучені до ліквідації коронавірусу. Йдеться про доплату розміром до 200% від зарплати на період боротьби з коронавірусом.

Коім цього, на період карантину впроваджуються податкові канікули, скасовуються перевірки та штрафи та нарахування пені.

 

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 15-річна Діана Кобзар, 17-річний Вітя Азаров та 15-річна Ангеліна Фадєєва – усі вони зникли на тимчасово окупованих територіях Хер...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

X