Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Кіберполіція викрила злочинну схему дублювання SIM-карток та привласнення грошей

Співробітники кіберполіції спільно з детективами слідчого управління ГУНП в Дніпропетровській області під процесуальним керівництвом місцевої прокуратури викрили злочинну групу, учасники якої викрадали гроші з рахунків громадян. 

Кіберполіція встановила, що злочинна група діяла з серпня 2018 року. До її складу входило троє осіб на чолі із 41-річною організаторкою. Усі учасники - мешканці Кривого Рогу. 

Встановлено, що фігуранти під час підготовки до злочину чітко розробляли план та схему, а також роль кожного учасника. Викрадення коштів громадян відбувалось завдяки деактивації SIM-карток мобільного зв’язку, номера яких виступали фінансовими номерами потерпілих. 

Отримавши дублікат SIM-карти, зловмисники отримували доступу до SMS-повідомлень, сторінок соціальних мереж і месенджерів, тобто до сервісів, де використовується номер телефону.

У подальшому вони змінювали пароль інтернет-банкінгу та розпоряджалися коштами потерпілих. Крім цього, фігуранти оформлювали онлайн-кредити. За попередніми даними, таким чином їм вдалося заробити майже 1,5 мільйона гривень. 

Слід зазначити, що відомості про персональні дані клієнтів, а також про осіб, які постійно тримали на рахунках значну суму коштів, зловмисники отримували через корупційні зв’язки у банківських установах.

Правоохоронці провели обшуки за місцем мешкання фігурантів. За результатами вилучено комп’ютерну техніку, мобільні телефони, більше тисячі SIM-карт, карт-холдери, флеш-накопичувачі, жорсткий диск, банківські картки, «чорнові» записи та паспорти громадянина України, видані на ім’я інших осіб з ознаками підробки.

Наразі вже забезпечено відшкодування частини заподіяної шкоди шляхом накладення арешту на квартиру та автомобіль зловмисників.  

За даним фактом відкрито кримінальне провадження. Організатору та співучаснику обрано запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Наразі матеріали справи скеровано до суду.

За матеріалами прес-служби Департаменту кіберполіції Національної поліції України

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот шістдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафік...

Рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.       &...

"00:15 здійснено обстріл БПЛА «Шахед» Київського району м. Харків. Пошкоджені обʼєкти цивільної інфраструктури: ресторан, магазин, офісн...

Про це голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив у телеграм-каналі: "На початку ночі з літаків Ту-22М3, які вийшли на пускові рубежі н...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупан...

X