Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

ВІДКРИТИЙ ЛИСТ ДО ЗАЦІКАВЛЕНИХ СТОРІН ЩОДО ЗАХИСТУ ПРАВ ДІТЕЙ В УМОВАХ ЕПІДЕМІЇ COVID-19

Від імені ГС «Українська мережа за права дитини» звертаємось до Міністерства соціальної політики України, Міністерства освіти та науки України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, обласних та Київської міської державних адміністрацій, місцевих рад територіальних громад, донорів, громадських та міжнародних організацій щодо забезпечення захисту прав дітей в умовах епідемії COVID-19.

Введений в Україні режим надзвичайної ситуації 25 березня 2020 року, поточна криза та її наслідки, пов’язані із епідемією COVID-19, зумовлюють необхідність негайного реагування та координації спільних зусиль у сфері захисту прав дитини.

Система захисту прав дітей виявилась непідготовленою до оперативного виявлення проблем та їх вирішення. За даними Міністерства соціальної політики, через епідемію із шкіл-інтернатів, дитячих будинків, центрів соціально-психологічної реабілітації додому було повернуто 42 000 дітей, частина з яких – діти з інвалідністю, але перевірка умов, в які повертаються діти, здійснена не була. На місцевих рівнях спостерігається брак координації між департаментами освіти,  соціального захисту та службами у справах дітей, що не дозволяє оперативно виявляти ці сім’ї та надавати їм допомогу. Крім того, посилюється вразливість дітей, які проживають у сім’ях в складних життєвих обставинах та у сім’ях з  ризиком вчинення насильства чи недогляду за дитиною. Окрема категорія дітей, яка потребує захисту – діти, які залишились в інституційних закладах на час епідемії.

У той же час, з огляду на надзвичайну ситуацію, надання послуг скорочено та переведено в онлайн або телефонний режим. Відсутній єдиний підхід для реагування на випадки загрози безпеці та життю дітей. Фахівці з соціальної роботи і служби у справах дітей не забезпечені засобами індивідуального захисту, транспортом і зв’язком.

Ми наголошуємо, що пріоритетом для захисту дітей в надзвичайній ситуації є підтримка сімей, з метою забезпечення їхньої стабільності та попередження вилучення дітей із родин і влаштування в інтернатні заклади.

Громадська спілка «Українська мережа за права дитини» провела обговорення з Дитячим Фондом ООН (ЮНІСЕФ) щодо посталих викликів та можливих рішень, які будуть оприлюднені найближчим часом.

У відповідності до нашої місії із забезпечення прав та найкращих інтересів дитини в Україні, ми закликаємо Міністерство соціальної політики України,  Міністерство освіти та науки України, Уповноваженого Президента України з прав дитини, обласні та Київську міську державні адміністрації, місцеві ради територіальних громад, донорів, громадські, міжнародні організації та волонтерів звернути увагу на виклики та вжити негайних заходів щодо моніторингу дотримання прав дітей в сім’ях, які повернулися з інтернатних закладів.

Просимо включити вразливі сім’ї з дітьми до груп, яким надається гуманітарна та психосоціальна допомога в рамках діяльності регіональних і локальних штабів реагування.

Громадська спілка «Українська мережа за права дитини»

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

“Від обміну до обміну”, “Третю весну росту без тата”, “Не мовчи – полон вбиває”… З такими гаслами сотні людей вийшли у Києві на мирну ак...

Бородянка – один з найбільш постраждалих населених пунктів на Київщині. Місцеві жителі розповідають, що на початку повномасштабного втор...

Пані Віторія стоїть на руїнах маминої хати у селі Мощун під Києвом і ледь не з сльозами на очах пригадує перші дні повномасштабної війни...

Жителі села Кухарі на Київщині, які майже з перших днів повномасштабної війни опинились в епіцентрі бойових дій, розповіли про пережиті ...

Посад-Покровське - один з найбільш постраждалих під час війни населених пунктів у Херсонській області. Колись красиве і квітуче село рос...

X