Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Громадські діячі б’ють на сполох: пожежа у Чорнобильській зоні наближається до сховища відходів від ЧАЕС. ВІДЕО

Для перегляду відео натисніть на зображення

Масштабна пожежа у Чорнобильській зоні, яку вже 10-ий день поспіль намагаються приборкати, наближається до Прип’яті. Полум’я вже зовсім недалеко від сховищ високоактивних радіоактивних відходів "Підлісний", всього за 2 кілометри. Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook член Громадської ради у Держагентстві з управління зоною відчуження Ярослав Ємельяненко.

«Ситуація критична. Зона палає. Місцева влада звітує, що все під контролем, але насправді вогонь стрімко захоплює нові території. В мене два варіанти: чи то до Кабміну не доводять реальну ситуацію, чи він обрав політику замовчування радянської влади, як у 86 році», - написав він.

За його словами, пожежу ускладнюють погодні умови – вогонь переміщується за вітром. Ємельяненко закликав владу поставитися до ситуації із всією серйозністю.

«Але зайдіть на сторінки Кабміну, ДСНС та профільних держустанов – в них все під контролем і все нормально. Горить там, горить сям, але це ок. І те, що ця серія підпалів, за всіма юридичними ознаками, є терористичним актом, який зараз вийде за межі країни та стане міжнародним – це нормально, не звертайте уваги, ситуація штатна. На місце не допускають волонтерів та журналістів», - обурився діяч.

Ємельяненко наголосив, що терміново звернеться до Офісу Президента України та до Володимира Зеленського зокрема, а також уряду, МВС та ДСНС.

Свою стурбованість висловив і журналісти Ігор Тихолаз та Роман Кульчинський. За словами останнього, вогонь підходить до сховища радіаціних відходів і лісу, де після аварії відбулося найбільше зараження.  Він написав на своїй сторінці у Facebook, що, схоже, Україні потрібна допомога ззовні.

« Через суху і теплу зиму сильні весняні пожелі лісів були очевидними і влада мала б підготуватися. Зміни клімату невідворотні, до них потрібно готуватися. А зараз терміново просити допомоги у світового співтовариства на гасіння пожежі у чорнобильській зоні», - написав він.

«Сьогодні пориви вітру до 15-20 метрів за секунду, де закінчаться межі пожеж у зоні відчуження сьогодні увечері - нікому не відомо, але вони вже поряд з могильниками (а в деяких місцях вогонь вже пройшовся по них), поблизу Прип'яті та ЧАЕС, і самого Чорнобиля. Впритул», - написав Ігор Тихоглаз.

Нагадаємо, загорілося у зоні відчуження 4 квітня. Почалося, ймовірно, із сухостою, а далі зайнялися ліси.

За фактом виникнення пожежі у Чорнобильській зоні поліція відкрила кримінальне провадження.

Поліція затримала 27-річного жителя села Рагівка, який влаштував пожежу в зоні відчуження. 8 квітня палію оголошено підозру.

У ДСНС зазначили, що на разі ситуація є контрольованою. Станом на 17:00 13 квітня, продовжується гасіння пожеж на території  Корогодського та Денисовецького лісництв. До цих пір горить трава та лісова підстилка окремими осередками.

Основні зусилля зосереджено в Денисовицькому лісництві поблизу населеного пункту Новий Мир, де палає трав’яний настил та лісова підстилка. Всього на території Зони відчуження залучено 415 осіб та 98 од. техніки, з них від ДСНС 321 особа та 66 одиниць техніки, в тому числі  авіація.

На всіх оперативних ділянках працює важка інженерна техніка ДСНС для облаштування протипожежних розривів та забезпечення доступу пожежної техніки до місць гасіння.

В ДСНС стверджують, що радіаційний фон по м. Києву та Київській області у межах норми та не перевищує природних фонових значень (м. Київ – 0,011 мР/год, Київська область – в межах 0,012 мР/год при допустимому фоні 0,05 мР/год).

У зоні відчуження та безумовного (обов’язкового) відселення рівні потужності еквівалентної дози гамма випромінювання не змінилися (м. Чорнобиль – 0,020 мР/год при допустимому рівні до 0,055 мР/год).

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Об 11:00 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання в одному з помешкань багатоповерхівки, розташованої на вулиці Покр...

Ми розшукуємо чотирнадцятирічну Вікторію Пушкар. Двчинка мешкала на лівобережжі Херсонщині у селищі Абрикосівка, яке залишається в окупа...

Ми розшукуємо Андрія Панаріна. Хлопець зник у лютому 2023 року і за весь цей час про нього не було жодної звістки. Андрій жив на лівобер...

О 18:51 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у пров. Козацький в с. Говтвянчик Полтавського району у колодязь без ...

Вчора ввечері у Миколаєві стався вибух невідомого вибухового пристрою, через що зайнялися автівки. Під час гасіння пожежі відбулась повт...

X