Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

На Донбасі розпочався обмін полоненими «всіх на всіх».ФОТО

Сьогодні вранці на Донбасі розпочався черговий обмін полоненими за форматом "всіх на всіх" між Україною та Росією. Наша держава повертає 19 своїх громадян, які перебували в неволі на тимчасово окупованих територіях. Про це повідомляє пресслужба Офісу Президента.

Взаємне звільнення утримуваних осіб відбувається у рамках формату «всіх на всіх» у першій локації КПП «Майорськ».

Це вже 3-ій етап звільнення за каденції Володимира Зеленського. Перший відбувся у вересні минулого року, коли додому повернулися 35 українців, під час другого – у грудні – повернулися 76 громадян.

З огляду на те, що на окупованих територіях зафіксовані випадки COVID-19, а окупаційна влада не надає точної інформації про масштаби його поширення, усі звільнені українські громадяни мають пройти обов'язкову обсервацію у спеціально визначеному для цього місці.

Раніше українська омбудсман Людмила Денісова раніше заявляла, що дехто з українських полонених, яких утримували в російських в'язницях, має симптоми коронавірусу. Зокрема, мовиться про можливе інфікування COVID-19 у московській в'язниці "Лефортово".

Як Денісова повідомила у своєму телеграм-каналі, звільнені українці будуть забезпечені на обсервації всім необхідним, зокрема, медичним контролем, харчуванням, одягом і засобами зв'язку.

За словами омбудсмана серед звільнених Віктор Шайдов. Він військовослужбовець ЗСУ. Потрапив у полон та незаконно утримувався на тимчасово окупованій території Донецької області з 2019 року.

Як видно на опублікованих фото, серед звільнених є важко травмовані, яких доставила "швидка".

Тим часом в Офісі президента повідомили, що  переговори про звільнення українців, які утримуються на території окупованого Криму та в Росії, тривають. У відомстві також наголосили, що оприлюднення у ЗМІ імен тих, кого Україна намагається повернути, ускладнює процес їхнього включення до списків на звільнення.

Нагадаємо, проросійські бойовики на Донбасі 2 квітня запропонували українській владі списки утримуваних ними людей, яких вони готові відпустити у межах обміну. Обидва списки – окремо від луганських і донецьких бойовиків – разом включають лише 19 людей.

Згодом, 8 квітня Тристороння контрактна група провела відеоконференцію, під час якої сторони досягнули принципових домовленостей щодо списків для взаємного звільнення утримуваних осіб, а також дати – не пізніше Великодня, тобто 19 квітня.

У списках, які підготували для великоднього обміну полоненими, не включені кримчани.​

До слова, про новий обмін полоненими раніше домовлялися під час нормандської зустрічі у грудні 2019 року. Тоді Україна і Росія вирішили, що до наступної зустрічі обміняють полонених за форматом "усіх на всіх".

Водночас президент України Володимир Зеленський повідомляв, що українська сторона в Мінську передала список з понад 200 прізвищ для майбутнього обміну полонених.

 

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Донецька

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Розкажіть дитині, до кого вона може звернутись у разі необхідності. Звісно, в ідальному варіанті це можете бути ви. Саме до вас вона має...

П’ятнадцятирічний Дмитро Батіков, дванадцятирічний Георгій Чупір та сімнадцятирічний Василь Лебеденко. Усі ці хлопці зникли на тимчасово...

01 травня о 00:36 до Служби порятунку надійшло повідомлення про пожежу на Харківському шосе. Загоряння сталося в квартирі на 5 повер...

На Львівщині було зафіксовано перших два випадки укусу змій. Зокрема, в реанімаційне відділення Яворівської центральної лікарні посту...

Напередодні, о 19:55 від, представників національної поліції до Служби порятунку  надійшло повідомлення про те, що в квартирі багат...

X