Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Били та калічили: звільнені з полону українці розповіли про тортури, які довелося пережити. ВІДЕО

Українці, звільнені із полону бойовиків на території окупованого Донбасу, розповіли про випробовування, через які їм довелося пройти. Вони повідомили про тортури і насильство, які застосовували до них учасники незаконних формувань.

Про це розповів начальник Департаменту нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених в умовах збройного конфлікту, Офісу генпрокурора Юрій Рудь.

«Більшість звільнених осіб підтверджують факти побиття, нелюдського поводження, застосування психологічного та сексуального насильства, приниження людської гідності, побиття, тортур, що в окремих випадках призводило до каліцтв і загибелі», - сказав він.

Офіс генпрокурора працює з усіма звільненими українцями для підготовки і передачі доказів порушення міжнародного гуманітарного права в Міжнародний кримінальний суд.

«Також винні будуть притягнуті до відповідальності в Україні», - додав Рудь.

За 6 років збройної агресії РФ органи прокуратури спільно з СБУ встановили понад 160 місць незаконного утримання українських громадян на Донбасі. Більше 3,5 тисяч осіб були протиправно позбавлені волі.

В окремих місцях одночасно утримувалося в нелюдських умовах від 200 до 300 осіб незалежно від статі, без належного забезпечення медичною допомогою і харчуванням.

На сьогодні за порушення законів та звичаїв війни (стаття 438 КК України) вже притягнуто до кримінальної відповідальності понад 80 осіб, стосовно 16 з них обвинувальні акти скеровані до суду.

Як відомо, 16 квітня Україна повернула в рамках обміну із бойовиками та РФ із полону 20 своїх громадян.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X