Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Спалах коронавірусу у Почаївській лаврі: настоятель не йде на контакт із МОЗ. ВІДЕО

Для перегляду відео натисніть на зображення

У розпал епідемії коронавірусу в Україні не склалася взаємодія між чиновниками та церковниками на Тернопільщині. Так, в обласному управлінн охорони здоров'я підозрюють, що в Почаївській лаврі — масове захворювання на COVID-19, але відомство не може це підтвердити, тому що настоятель відмовляється від співпраці.

Про це на засіданні оперативного штабу Тернопільській області повідомила головний санітарний лікар Тернопільської області Оксана Чайчук.

Виявляється, що спалах зафіксували у Шумському районі, який тісно пов'язаний із Почаївською лаврою. Так, захворів священник, який бере участь у хорі святині і відправляє служби на території Збаразького району, а дружина його працює бухгалтером в Шумській лікарні. Подружжя, ймовірно, мало багато контактів і могло інфікувати людей у кількох районах, зокрема багато лікарів.  

За словами чиновниці, по Шумському району вже  26 хворих на коронавірус.

"Коли ми почали проводити епідрозслідування, з'ясувалося, що саме з цим священиком і його участі в хорі у Почаївській лаврі пов'язаний спалах і в Дубенському районі Рівненської області. Там теж багато позитивних. Цей спалах пов'язаний в одне вогнище - Кременецький район, місто Почаїв і Дубенський район", - пояснила Чайчук.

Зараз із керівництвом Лаври намаються зв’язатися правоохоронці Кременеччини. Міський голова Почаєва, за словами головної санітарної лікарки області, теж не поспішає надавати допомогу епідеміологам.

 «Пробували вийти зв’язок із настоятелем Почаївської лаври, він не виходить, вийшов його помічник  і пообіцяв надати списки учасників хору у Почаївській лаврі. Цього не відбулося», - сказала чиновниця.

За її словами, на разів вдалося обстежити лише  2-ох священників і ще 2 хористів. А так як церковники мають парафії у різних районах області, підозрюють, що коло конактних осіб може бути дуже велике.

Як повідомив начальник Нацполіції в області Олександр Богомол, йому теж не вдається зв’язатися із предстоятелем Лаври та іншими представниками  і збирається доручити це питання місцевій поліції.

«Списки ми маємо людей. Але там 600 чоловік, перевіряти всіх недоцільно, треба встановити тісне коло. Цю інформацію ми надамо лабораторному центру», - сказав Богомол.

Керівник поліції пропонує все ж встановити додаткові блокпости на в’їздах до Почаєва, аби обмежити в’їзд і виїзд, особливо екскурсійних груп.

Також є звернення консула Молдови, оскільки 8 молдаван привезли інфекцію саме з Почаєва. 

 

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

16-річний Данило П'ятницький навчався у словацькому місті Бернолаково. Мама хлопця розповіла, що йому все подобалося за кордоном, він їй...

У Білій Церкві двоє 11-річних хлопчиків грались біля залізниці. За попередньою інформацією, один із них запропонував іншому залізти на д...

14-го квітня 13-річний Максим Півкопа рибалив на річці Сула неподалік села Стара Мусіївка, однак додому не повернувся. У день зникнення ...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Дар’ю Мирошниченко з Херсонщини. Дівчинка зникла ще в перший день повномасштабної війни і вже понад два р...

До поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок ви...

X