Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Забарикадовані, без світла і води: у гуртожитку Вишневого кількість хворих на коронавірус зросла майже до 80-ти. ВІДЕО

У гуртожитку міста Вишневе на вулиці Освіти 5, який нещодавно закрили на карантин через спалах коронавірусу, зросла кількість хворих.  COVID-19 підтвердили у 78 людей, серед них – 16 дітей, віком до 17 років. Найменшій інфікованій дівчинці – 6 місяців, повідомила у  Facebook спільноті «ВИШНЕВЕ Активна громада» волонтер Людмила Мартиненко.

За її словами, 3-є мешканців гуртожитку перебувають у лікарні. Решта – на самоізоляції за місцем проживання. Допомогу людям кинулися надавати в першу чергу волонтери та небайдужі вишнівчани.

" Мешканці гуртожитку в один момент виявилися закриті в будівлі і не встигли зробити запаси. Серед них родина з немовлям - це мама-одиначка з шестимісячною дівчинкою, її мати і сестра. Всі живуть в одній кімнаті. у всіх підтвердили COVID-19. Їх родичі - в іншій області, а ми поруч. Передали памперси і харчування для немовляти ", - розповіла вона.

Тим часом в Київській ОДА повідомили, що ПЛР-тестування зробили 224 мешканцям гуртожитку, кожен 3-ій є інфікованим COVID-19. На жаль, є 2 летальні випадки.

У гуртожитку запровадили стан особливого пересування. Місцева влада стверджує, що забезпечує доставку в гуртожиток ліків, продуктів та засобів особистої гігієни. За дотриманням карантину стежить Національна гвардія.

Натомість активісти запевняють, що лише напередодні провели першу повну дезінфекцію гуртожитку. Мерія налагодила звязок з мешканцями, створила вайбер групу і вчора ввечері завезла перші пакети з допомогою і питну воду. Також вирішується питання про виділення кожному грошової допомоги.

Про стан людей на ізоляції активістка Людмила Мартиненко розповіла «Суспільному».

".. вони зараз спокійні, кожен ізолювався, міряють температуру в тих, у кого підтвердилась хвороба, переважно це 37-37,5 градусів, у деяких є кашель", — розповіла жінка.

Вона зазначила, що 22 квітня пізно вночі швидка допомога забрала чоловіка, у якого погіршився стан, але загалом ситуація контрольована.

Крім того, волонтерка повідомила, що на 6-му поверсі гуртожитку мешканці забарикадувалися. Багато побоюються інфікуватися, бо мають спільні кухні та санвузли.

"Вони насправді забарикадувалися від іншого крила, бо звідти до них приходили інші жителі гуртожитку. Але не від лікарів", — наголосила вона.

Також Мартиненко додала, що у гуртожитку частково немає світла і гарячої води. Вона звернулася до керівництва Київської ОДА з проханням вирішити це питання, оскільки нині немає електроенергії у 13 сімей, а гаряча вода відсутня у всьому гуртожитку.

А як розповіла «Обозреватель» одна із ізольованих, адміністратор транспортної компанії Оксана Коваленко, будівля гуртожитку - 9 поверхів. Всього мешканців близько 300-сот, проте з початку карантину частина людей поїхала, деякі сім'ї відправили дітей до родичів в сільську місцевість. Люди забили на сполох після перших летальних випадків. 

Одним з небезпечних факторів, який міг призвести до спалаху, жінка вважає хостел.

"Власник нежитлових приміщень організував на першому поверсі гуртожитку хостел. Туди, як ви розумієте, селили безконтрольно кого завгодно, без всяких договорів. Це тривало і після оголошення карантину", - розповіла жінка.

За її словами місцева влада відреагувала запізно, а гуртожиток закрили лише після летальних випадків і дзвінка на «гарячу» лінію Кабміну.

Зясувалося також, що у 9-поверхівці вже 5 років немає гарячої води, частина мешканців майже 2 роки без електрики. Мешканка Оксана каже, що це через проблеми з "типу власником" - він має право тільки на нежитлові приміщення, однак "претендує на все". Кілька років тривають судові тяжби, люди відстоюють свої права.

Натомість у соцмережах жителі Вишневого повідомляють, що коло контактів мешканців такого епіцентру коронавірусу може бути досить великим, адже багато із них працюють у місцевих магазинах і перед закриттям гуртожитку вільно пересувалися, хоча знайшлися і свідомі, які відразу зачинилися на ізоляцію.

Нагадаємо, про спалах коронавірусу у приватному гуртожитку стало відомо 21 квітня, місцева влада інформувала про 37 хворих і 2 жертви COVID-19 . 

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

В результаті вибуху вибухонебезпечного предмету постраждав чоловік 1959 р.н. Подія трапилась на березі водосховища поблизу с. Мартове...

Близько обіду, до рятувальників Державного пожежно-рятувального поста села Ямниця звернувся чоловік, який повідомив, що на території одн...

Рятувальникам повідомили про те, що в с.Вербівка Липовецької територіальної громади у місцевому ставку виявлено людину без ознак життя. ...

Ми розшукуємо шестирічного Сашка Гриценка. Хлопчик проживав на Луганщині у місті Лисичанськ. Ця територія майже з перших днів повномасшт...

Дівчинка жила з мамою у місті Балта на Одещині. За інформацією поліції, ще у 2020-му році дитину викрала її бабуся - Голинська Людмила М...

X