Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Масштабні пожежі і вибухи в Калинівці і Балаклії: військові все знали заздалегідь, - парламентська комісія

Парламентська слідча комісія дослідила пожежі і вибухи на складах боєприпасів в Україні у період з 2014 року до 2018 року, зокрема у Калинівці та Балаклії і оприлюднила свої висновки у звіті.

Парламентарі дійшли висновку про те, що щонайменше у випадку зі складом у Балаклії планування пожежі відбувалося за відома військових.

Комісія вважає, що вибух на складі  був спричинений не тим, що вибухівку скинули з безпілотника, як вважали раніше. Її підірвали просто на території складу, такого висновку у своєму звіті дійшла слідча комісія.

У матеріалах кримінальної справи сказано, що під час пожежі жодних літальних апаратів над складом не було зафіксовано. Ба більше, експерти переконані, що вибухівка була прикопана у землю. На одному із майданчиків  навіть знайшли воронку.

Враховуючи розміри воронки і сліди від першого вибуху на території складу, експерти вважають, що на це потрібна ціла група снарядів. Щоб швидко встановити такого роду вибухівку без проведення спеціальних земляних робіт, її має бути близько 760 кілограмів.

Ба більше, після вибухів територія складу налічувала до десяти аналогічних підкопаних воронок. Відтак, це може означати, що вибухівку для підриву складу повстановлювали на усій його території.

Відтак комісія вважає, що пожежа на складі боєприпасів у Балаклії протягом тривалого часу планувалася за відома військових і працівників, які були на складі.

У розслідуванні йдеться в першу чергу про пожежу на складах в Балаклії 23 березня 2017 року. Друга сталася там 15 листопада 2019-го.

У ході розслідування пожежі на складі у Калинівці на засіданнях комісії інспектор Міноборони вказав на суттєвий брак боєприпасів. Після пожежі військові не дорахувалися майна на майже 500 000 гривень. Боєприпасів не було ще до пожежі, позаяк вони і не вціліли, і не вистрілили.

Слідча комісія надіслала запити до інспекції Міністерства оборони щодо проведених внутрішніх розслідувань. У випадках з цими двома пожежами слідча комісія розпочала власне розслідування.

Також очікуються засідання на яких комісія розгляне ще 3 пожежі на складах боєприпасів: у місті Ічня 9 жовтня 2018 року, у Сватові на Луганщині 29 жовтня 2015-го та у Кривому Розі на Дніпропетровщині 20 березня 2014 року.

 

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

"За минулу добу обстрілів м. Харків не зафіксовано. ▪️ Артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали близько 15 населених пункті...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Берислав, Білозерку...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій обла...

Розпочалася сімсот дев’яносто третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби ...

За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв ві...

X