Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Справа Гандзюк: СБУ завершила розслідування та назвала замовників вбивства. ФОТО

Служба безпеки України завершила досудове розслідування у  справі вбивства херсонської активістки Катерини Гандзюк.

Основний підозрюваний замовник у кримінальному провадженні - голова Херсонської облради Владислава Мангера, а допомагав йому у цьому помічник-консультант депутата цієї ж ради Олексій Левін.

Розслідування здійснювалося під процесуальним керівництвом Офісу Генерального прокурора.

 «Усі матеріали готові, співробітники СБУ фахово зробили свою роботу й зібрали доказову базу, яка дасть можливість чітко довести позицію обвинувачення в суді. Сподіваюся, що ця справа буде розглянута першочергово. Виконавці та замовники вбивства Катерини Гандзюк отримують заслужене покарання», ‒ заявив Голова СБУ Іван Баканов. 

За версією слідства, Мангер підозрюється у тому, що за попередньою змовою з Левіним організував нанесення тяжких тілесних ушкоджень Катерині Гандзюк, які призвели до її смерті.

Мангеру і Левіну інкримінють злочини, передбачені ч. 3 ст. 27, ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 121 Кримінального кодексу України.

Слідчі СБУ повідомили підозрюваним, їхнім захисникам, потерпілим та їхнім представникам про завершення досудового розслідування. Всім сторонам надано доступ до матеріалів слідства.

Після того як сторона захисту ознайомиться з матеріалами кримінального провадження, їх буде скеровано до суду для розгляду по суті.

Нагадаємо, 31 липня 2018 року у Херсоні біля під'їзду активістку Катерину Гандзюк обілляли кислотою. Вона потрапила до реанімаційного відділення з сильними опіками, а за 3 місяці померла у лікарні після багатьох операцій.

6 червня 2019 року, після того як 5 обвинувачених у виконанні злочину визнали свою провину та пішли на угоду зі слідством, суд виніс їм вироки.

Йдеться про безпосереднього організатора злочину Сергія Торбіна та його співучасників -  Микиту Грабчука, Володимира Васяновича, В’ячеслава Вишневського та Віктора Горбунова.

Їм призначено покарання від 3-ох до 6-ти з половиною років позбавлення волі.

Голові Херсонської обласної ради Владиславу Мангеру було повідомлено про підозру у вчиненні злочину.

Ключового фігуранта справи, Олексія Левіна, було затримано 24 січня 2020 року у Болгарії та екстрадоано в Україну. 16 березня Олексія Левіна було екстрадовано в Україну. Суд у Києві взяв його під варту.

В Офісі генпрокурора тим часом повідомили, що підозрюваний в організації нападу на радницю міського голови Херсона Катерину Гандзюк Олексій Левін (Москаленко) відмовляється від надання свідчень та проведенні з ним слідчих дій.

 "Ретельний аналіз зв’язків основних фігурантів злочину, вивчення їх зустрічей та співставлення доказів дозволили встановити кінцевого замовника злочину і досудовим розслідуванням встановлено, що це діючий голова Херсонської облради Владислав Мангер", - зазначили в Офісі Генпрокурора.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яносто третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафіксо...

"За минулу добу обстрілів м. Харків не зафіксовано. ▪️ Артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали близько 15 населених пункті...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Берислав, Білозерку...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій обла...

Розпочалася сімсот дев’яносто третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби ...

X