Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

«Прошу как чєловєка»: у Нацспілці журналістів засудили напад поліцейського на журналіста «Громадського»

У Національній спілці журналістів України  засудили застосування поліцейськими сили щодо журналіста «Громадського»  Богдана Кутєпова та свідоме пошкодження його редакційної техніки.

Про це на сторінці у Facebook написав голова НСЖУ Сергій Томіленко.

Нагадаємо, сьогодні журналіста  «Громадського»  Богдана Кутєпова побили поліцейські ТОР під під час зйомок акції протесту під стінами Кабміну, коли він, на вимогу правоохоронців, не захотів змінити своє місце локації. Після нетривалої суперечки поліцейські силою виштовхали журналіста начебто із зеленої зони і пошкодили його техніку. Після інциденту Кутєпов звернувся у поліцію.

За словами Томіленка, пояснення поліцейського «я нормально просив декілька разів" і "прошу как чєловєка" не виправдовує його. Він зазначив, що напружена атмосфера протестів, карантин чи настирна поведінка журналістів не виправдовують грубу силу пправоохоронців.

«Службове розслідування та відкриття провадження ДБР — це необхідні дії. Але абсолютно недостатні, щоб журналісти довіряли поліцейським у майбутньому», — написав він.

Томіленко нагадав про попередні випадки побиття правоохоронцями журналістів, де також розпочиналися розслідуваннями та провадженнями (зокрема, щодо побиття Сергія Нужненка, Дмитра Реплянчука, Сергія Лефтера, Кирила Малишева, Максима Требухова).

«Допоки результатом проваджень ставатиме безкарність, доти професія журналіста лишатиметься ризиковою та небезпечною», — додав він.

Напад на Кутєпова прокоментувала і виконавча директорка Інституту Масової Інформації Оксана Романюк.

«Не вірю, що пишу це. Наче привіт із 2013-го. Поліцейські побили журналістів і зламали їм техніку… А як же нова поліція, як роки налагодження діалогу?», — написала вона.

Романюк також уточнила, що, за даними Офісу генерального прокурора, за перший квартал 2020 року до суду не передали жодної справи за фактами порушень прав журналістів.

Водночас за фактом побиття журналіста в поліції пообіцяли дослідити матеріали справи та передати їх до Державного бюро розслідувань, а щодо патрульного розпочали службове розслідування.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

Пані Олеся стоїть на руїнах власного будинку у селищі Мощун на Київщині і не стримуючи сліз розповідає як вже вдруге в житті її звільнил...

X