Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

У мережу «злили» базу особистих даних мільйонів українців

У мережі Telegram з'явився бот, який показує персональні дані українців, зокрема дані паспортів та водійських посвідчень.

Про це у Facebook  забив на сполох голова громадської організації "Електронна демократія" Володимир Фльонц. Його повідомлення сколихнуло мережу.

В інформації про бот ідеться, що в ньому надано 4,5 млрд логінів і паролів. Під час запуску бота вам пропонують шукати інформацію, ввівши водночас особисті дані, такі як прізвище, ім'я та по батькові, номер телефону, ідентифікаційний номер платника податків, номер паспорта тощо.

"Мені показало не тільки паспортні дані, мої старі паролі (старі, але на той момент справжні!), але й дані з біометричних паспортів (включно з фото) і вишенька на торті – водійське посвідчення, про яке я навіть не здогадувався. Навіть у "Дії" його не показує, а у хлопців у базі є", – написав він, додавши скріншот із бота.

У Міністерстві цифрової інформації України спростували повідомлення, що джерелом "зливання" міг стати додаток "Дія". Про це написав у своєму Facebook міністр Михайло Федоров.

За його словами, СБУ вже почала відповідні слідчі дії щодо Telegram-бота і доступних в ньому персональних даних.

Федоров запевнив, що у додатку «Дія» немає власної бази даних і він не зберігає «таку інформацію». Посадовець заявив, що кількість доступної в боті інформації «в десятки, а то і сотні разів перевищує» обсяг даних, з якими працює «Дія».

Також Федоров заявив, що попередній аналіз даних, представлених в боті, свідчить про використання старих баз даних, які, за словами міністра, вже не один рік доступні в даркнеті.

«Зокрема, мова йде про базу даних «ПриватБанку», а також інших приватних (недержавних) баз даних. Наприклад, в боті доступні паролі від ВКонтакте, Linkedin», — підкреслив міністр.

У міністерстві застерегли українців від спроб перевірити наявність інформації про себе в роботі, оскільки цими діями громадяни самі діляться особистою інформацією зі зловмисниками.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ми розшукуємо чотирнадцятирічну Вікторію Пушкар. Двчинка мешкала на лівобережжі Херсонщині у селищі Абрикосівка, яке залишається в окупа...

Ми розшукуємо Андрія Панаріна. Хлопець зник у лютому 2023 року і за весь цей час про нього не було жодної звістки. Андрій жив на лівобер...

О 18:51 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про те, що у пров. Козацький в с. Говтвянчик Полтавського району у колодязь без ...

Вчора ввечері у Миколаєві стався вибух невідомого вибухового пристрою, через що зайнялися автівки. Під час гасіння пожежі відбулась повт...

О 16:31 до Служби порятунку "101" надійшло повідомлення про пожежу в с. Мавковичі на вул. Лугова, Львівського району. Пожежа виникла в о...

X