Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Українські моряки, ув’язнені понад 3 роки у Лівії, оголосили голодування

У лівійській в’язниці оголосили голодовку 14 українських моряків танкера «Рута», затриманого в квітні 2017 року за підозрою в контрабанді.

Про це в Одесі на брифінгу повідомили родичі моряків і представники благодійної організації «Фонд допомоги морякам «Ассоль», передає «Уніан».

У Лівії у зв’язку з пандемією COVID-19 оголошено амністію. Зокрема, щоб уникнути масового зараження коронавірусом місцева влада скорочує чисельність людей, яких тримають у в’язницях, де залишають тільки особливо небезпечних злочинців, зокрема терористів, тощо.

Та Україна не забирає своїх громадян, тому із 14 травня екіпаж теплохода «Рута» оголосив голодовку. Зазначається, що екіпаж судна це – 14 осіб, жителі Одеської, Херсонської та Миколаївської областей.

Моряки вже понад 3 роки перебувають в двох в’язницях в Тріполі – столиці Лівії, зокрема ще 4-ро українських моряків – членів екіпажу танкера Captain Khayyam.

Щодо екіпажу «Рути» лівійський суд не виносив вирок, а стосовно членів команди другого танкера рішення ухвалено. Вони отримали по 5 років позбавлення волі і кожен повинен сплатити близько 80 тис. дол.

Водночас багато країн у результаті переговорів змогли повернути своїх громадян додому. У їх числі - Туреччина, яка вивезла моряків, які «проходили по одній справі» з українцями.

На даний час багато з моряків серйозно хворі, зокрема, двоє заразилися в тюрмі гепатитом, у деяких відкрилася виразка шлунку, багато в’язнів через погане харчування і відсутність медичної допомоги залишилися без зубів. Найстаршому ув'язненому - капітану «Рути» - понад 70 років.

Водночас родичі моряків  влаштували акцію в Міському саду Одеси. Вони розгорнули плакати з фотографіями членів двох екіпажів та просили допомогти повернути рідних до України.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

16-річний Данило П'ятницький навчався у словацькому місті Бернолаково. Мама хлопця розповіла, що йому все подобалося за кордоном, він їй...

У Білій Церкві двоє 11-річних хлопчиків грались біля залізниці. За попередньою інформацією, один із них запропонував іншому залізти на д...

14-го квітня 13-річний Максим Півкопа рибалив на річці Сула неподалік села Стара Мусіївка, однак додому не повернувся. У день зникнення ...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Дар’ю Мирошниченко з Херсонщини. Дівчинка зникла ще в перший день повномасштабної війни і вже понад два р...

До поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок ви...

X