Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

У Білорусі затримали українських правозахисників: Україна вимагає їх звільнення

У Білорусі, де вже 4-ий день поспіль тривають протести після виборів президента, які жорстко придушує влада, затримали 2-ох українських правозахисників, волонтерів благодійної організації "Восток SOS" Костянтина Рєуцького та Євгена Васильєва.

Про це повідомила член правління організації, координатор Офісу з розробки гуманітарної політики України Олександра Дворецька у Facebook.

Правозахисників затримали співробітники ДПС (ГАИ) в Мінську біля Площі Перемоги. До того Рєуцький знімав на телефон затримання іншого перехожого хлопця в тому ж місці. Волонтерка припускає, що саме це і стало приводом для затримання українців.

За словами Дворецької, МЗС Білорусі заявляв, що причина затримання в тому, що українці працювали без акредитації. При цьому вона наголосила, що Васильєв і Рєуцький перебували в Білорусі на законних підставах, при перетині кордону до них не було питань у прикордонників.

Тим часом у Мінську пройшов обшук у білоруської правозахисниці Тетяни Ревяко, у якої зупинялися затримані напередодні. Вона повідомила, що українці проходять у кримінальній справі про масові заворушення 10–12 серпня. За відомостями правозахисниці українці перебувають в одному з СІЗО.

За статтями, що українцям інкримінують, їм загрожує позбавлення волі від 3 до 8 років.

У свою чергу, посольство України у Білорусі спрямувало щодо цього до білоруського МЗС дві ноти та вимагає допуску до затриманих консула та зустрічі з ними. Також там повідомили про затримання ще однієї українки Оксани Альошиної.

Втім органи Білорусі досі не повідомили українській стороні інформацію про місцезнаходження затриманих громадян України.

Як повідомив міністр закордонних справ Дмитро Кулеба на брифінгу, сьогодні український консул об'їжджає всі місця тимчасового затримання осіб в Мінську, але поки що отримати інформацію про українців не вдалося.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

16-річний Данило П'ятницький навчався у словацькому місті Бернолаково. Мама хлопця розповіла, що йому все подобалося за кордоном, він їй...

У Білій Церкві двоє 11-річних хлопчиків грались біля залізниці. За попередньою інформацією, один із них запропонував іншому залізти на д...

14-го квітня 13-річний Максим Півкопа рибалив на річці Сула неподалік села Стара Мусіївка, однак додому не повернувся. У день зникнення ...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Дар’ю Мирошниченко з Херсонщини. Дівчинка зникла ще в перший день повномасштабної війни і вже понад два р...

До поліції надійшло повідомлення про те, що на невідомому вибуховому пристрої підірвався автомобіль зі співробітниками РЕМ. Внаслідок ви...

X