Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

43 доби під землею: у Кривому Розі шахтарі вийшли на поверхню після тривалого протесту. ФОТО

Після тривалого протесту шахтарі Криворізького залізорудного комбінату (КЗРК), що у Дніпропетровській області, підписали угоду з адміністрацією підприємства і вийшли на поверхню.

Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook народний депутат , Незалежної профспілки гірників України  Михайло Волинець.

Підземний протест шахтарів КЗРК тривав 43 доби. Люди вимагали належної оплати та безпечних умов своєї праці, повернення прав гірникам на пільгову пенсію, скаржилися на корупцію, порушення правил техніки безпеки і охорони праці тощо.

«З боку керівництва КЗРК до протистояння з протестувальниками були задіяні всі можливі заходи: інформаційний, адміністративний ресурси, силовий тиск... Були наміри демонстративно вибити, деморалізувати протестувальників, зламати їхню гідність і честь. Проте протестувальники успішно провели перемовини, підписали угоду», - написав Волинець.

Тепер угодою передбачено підвищення зарплат гірникам. Протестувальники також добилися відповідних експертних висновків про повернення 10 шахтарським професіям права на пільгову пенсію.

Наразі гірники опинилися в обіймах своїх сімей і друзів. Та,  пройшовши випробування підземеллям, на деяких з них чекає випробування судовою системою.

16 жовтня у суді Кривого Рогу мав розпочатися розгляд справи за позовом КЗРК до низки шахтарів, які брали участь в акції протесту, але його наразі перенесли на 6 листопада.

Нагадаємо, протести шахтарів у Кривому Розі розпочалися 3 вересня. Станом на ранок 8 вересня у підземному протесті брали участь 393 працівники шахт КЗРК.

Державна служба з питань праці під час планової перевірки на виконання доручення Прем’єр-міністра виявила на залізорудному комбінаті 190 порушень. Правління КЗРК, у свою чергу, заявляли про блокування виробничого процесу і майна підприємства страйкарями.

При цьому 25 вересня учасники протесту - гірники шахт "Тернівська" і "Гвардійська" КЗРК у повному складі піднялися на поверхню.

КЗРК - одне з найбільших підприємств України з видобутку залізної руди підземним способом. 99,88% акцій залізорудного комбінату належать компанії Starmill Limited (Кіпр). Підприємство контролюється групою "Метінвест" і колишніми власниками Приватбанку.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X