Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

До загадкового зникнення біженців з Узбекистану може бути причетна СБУ, - Борис Захаров. ВІДЕО

Правозахисники звинувачують українських правоохоронців у допомозі спецслужбам авторитарних режимів у пошуку та висланні на батьківщину людей, яких там переслідують за релігійними мотивами.

Про це повідомив у коментарі «Магнолія-ТВ» керівник проєктів Харківської правозахисної групи Борис Захаров.

Нагадаємо, у жовтні в Україні зникли троє громадян Узбекистану, які просили в Україні притулку, однак їм було відмовлено. За свідченнями рідних, їз викрали спецслужби і видали країні, де їм загрожує небезпека. Одного із зниклих, уже відправили додому.

Про це рідні та захисники зниклих розповіли нещодавно на пресконференції. Йдеться про Рахмедіна Сапарова, Алішера Хайдарова, Улукбеку Хакімову.

«Це власне відбувається все в порушення і Міжнародних угод, І Конституції і чинного законодавства. В 15-му році Україна стала членом Конвенції проти насильницьких зникнень. У нас навіть змінили Кримінальний Кодекс. Є стаття про насильницькі зникнення. Це коли агенти держави викрадають людину. Але у нас це постійна практика, законодавчо замаскована під примусові повернення частіше за все. Іноді під екстрадицію», - розповів Борис Захаров.

В Україні постійно відбуваються екстрадиції навіть до держави-агресора. У 2018 році Генеральна прокуратура України екстрадувала інгуша Тимура Тумгоєва до Російської Федерації за запитом ФСБ.

За словами правозахисника, саме тому Україну не можна вважати безпечною третьою країною (країна, яка не є країною походження іноземця або особи без громадянства), адже система надання притулку тут порушує права людини.

Більше подробиць дивіться у сюжеті новини на телеканалі «ЧП.INFO» о 19:00.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X